Numărul de furturi comise zilnic în judeţul Suceava rămâne foarte ridicat, analizele poliţiei arătând chiar o uşoară creştere. Spargerile de case, furturile din magazine ori din maşini sunt predominante, statisticile indicând că, zilnic, în medie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava primeşte câte 14 sesizări privind fapte de furt. O realitate este şi faptul că marea majoritate a faptelor se încadrează în categoria furturilor mărunte, ceea ce un înseamnă automat şi că prejudiciul este mic: de multe ori, hoţii au lăsat în casele sparte pagube de câteva ori mai mari, prin distrugerile create, decât valoarea efectivă a bunurilor sustrase.
Multe furturi din cauza neglijenţei proprietarilor
Conform analizei de bilanţ a IPJ Suceava, pe parcursul anului 2015 s-au înregistrat 4.558 de infracţiuni de furt, în creştere cu 164 de fapte, comparativ cu perioada ianuarie-decembrie 2014. Cele mai multe sunt furturile din locuinţe, nu mai puţin de 952 de case fiind călcate de hoţi pe parcursul anului 2015. La acest capitol, al furturilor din locuinţe, se înregistrează o uşoară scădere faţă de 2014, cu 63 de fapte.
Un aspect important este legat de numărul mare de furturi din locuinţe produse pe fondul neglijenţei proprietarilor.
Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a precizat că, din totalul furturilor din locuinţe, 155 s-au produs din cauză că uşile de acces nu erau asigurate.
Majoritatea furturilor de acest gen sunt din case nelocuite sau aflate încă în diferite faze de construcţie. În condiţiile în care în multe cazuri proprietarii nici măcar nu şi-au încuiat uşile, sistemele de securitate sunt încă adevărate rarităţi.
Multă infracţionalitate, dar măruntă
După furturile din locuinţe urmează cele din societăţi comerciale, 567 de fapte pe parcursul anului trecut. Majoritatea, aproape 300, sunt furturi de pe rafturile magazinelor.
Alte 279 dintre furturile înregistrate anul trecut au fost din autoturisme, după care urmează furturile din genţi, poşete sau din buzunare – 193 fapte, sau furturi de animale - 119.
În ceea ce priveşte furturile de maşini, acestea nu sunt în număr foarte mare în judeţ. Anul trecut s-au înregistrat 68 de fapte de furt de auto, din care 44 au fost aşa-numitele furturi de folosinţă, autovehicule sustrase şi apoi abandonate.
„Pozitiv este faptul că pe parcursul anului 2015 nu s-au înregistrat furturi de case de bani sau din interiorul acestora, din perimetrul spaţiilor bancare, case de schimb valutare şi amanet”, a declarat comisarul Ionuţ Epureanu.
La capitolul aspecte pozitive acesta a menţionat faptul că numărul infracţiunilor comise în spaţiul public a fost în scădere în ultima perioadă, fie că a fost vorba de furturi, tâlhării sau agresiuni.
„Pozitiv este faptul că în mediul stradal nu au fost sesizate infracţiuni de omor, viol, tentativă de viol, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, tâlhărie cu arme de foc sau urmate de moartea victimei, furturi asupra caselor de schimb valutar sau amanet etc.”, a menţionat Epureanu.
Aşadar, dacă ar fi să concluzionăm, judeţul Suceava a fost destul de ferit în ultima perioadă de infracţiuni grave, comise de bande organizate în tâlhării sau spargeri la pont, însă mica infracţionalitate este la cote ridicate şi în creştere.
(24 feb 2016, 00:53:06