Peste o mie de credincioşi au ţinut să fie prezenţi duminică la sfinţirea Bisericii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena" din comuna Straja. Târnosirea locaşului de închinăciune, a cărui piatră de temelie a fost pusă în urmă cu 6 ani, s-a făcut în prezenţa ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a PS Macarie, Episcopul Ortodox al Europei de Nord, a altor înalte feţe bisericeşti şi a unui sobor de preoţi veniţi de la parohiile din judeţ. Alături de ei o mare de credincioşi au ţinut să fie prezenţi la slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie.
Înalţii ierarhi au fost aşteptaţi de credincioşii adunaţi în jurul bisericii de la ora 9.00 şi primiţi cu pâine şi sare de primar împreună cu enoriaşii din zona de sus a satului Straja. Sfinţirea bisericii s-a făcut în cadrul unui ceremonial care a cuprins, aşa cum prevede ritualul, ungerea bisericii cu „Sfântul şi Marele Mir” în interior şi în exterior şi stropirea ei cu apă sfinţită. S-a sfinţit apoi masa Sfântului Altar, la care au participat înalţii ierarhi împreună cu preoţii veniţi din întreg judeţul.
Sfânta Liturghie s-a oficiat în curtea bisericii, pe o scenă special amenajată, frumos împodobită. Credincioşii de pretutindeni, bărbaţi şi femei, au trecut să se închine prin Sfântul Altar al bisericii, de altfel trecerea prin Altar fiind permisă tuturor credincioşilor timp de şapte zile.
„Mulţumim lui Dumnezeu că s-a putut face aşa o mândreţe de biserică şi sfinţi pe aşa o vreme de frumoasă”, ne-a spus cu emoţii Maria Bodnar, din Straja. „Fără biserică şi fără Domnul Iisus, noi nu putem. Domnul Iisus să fie cu noi şi să ne apere de toate răutăţile de pe pământ”, a ţinut să ne spună Elena Jurcă, din acelaşi frumos sat de munte. Zamfira Schipor, venită din satul alăturat, Laura, a ţinut să ne transmită: „Biserica noastră eu o văd ca un drum spre cer, la care se pot închina oamenii. Eu sunt din Laura, Vicovu de Sus, dar cu atât de mare bucurie am venit, pentru că e un mare lucru să ajungi să treci printr-un Sfânt Altar. E o bucurie mare, că nu de multe ori în viaţă ai această ocazie să intri în Sfântul Altar, şi fie bătrân, fie tânăr, să facă acest drum pentru că e în folosul sufletului. Eu m-am pornit astăzi la biserică în Laura, la casa mea, şi Maica Domnului mi-a făcut drum şi am ajuns aici.”
În mijlocul credincioşilor s-au aflat autorităţile locale, recunoscuţii meşteri străjeni care au participat la ridicarea bisericii, precum şi alţi ctitori şi credincioşi care au făcut danii pentru ridicarea sfântului lăcaş. A fost o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea de oameni din Straja, veniţi cu smerenie şi gând curat să ia parte la sfinţirea bisericii care va sluji 450 de familii din comună.
Preotul Paroh Constantin Oprea, un tânăr evlavios şi cu studii profunde de teologie, a simţit şi el puterea credinţei din această comunitate unită a străjenilor: „Pentru străjeni această biserică reprezintă oglinda lor, emblema lor. Munca lor reprezintă ceea ce vedem noi astăzi, iar pentru străjeni biserica a însemnat dintotdeauna legătura dintre neam, credinţă şi cultură.”
Impresionat a fost şi PS Macarie, care a ţinut să le mulţumească credincioşilor veniţi în număr atât de mare: ”Am auzit de credinţa şi evlavia dumneavoastră însă acum o simt cu prisosinţă. Să fiţi în continuare străjeri ai sfintei credinţe şi ai neamului nostru românesc".
ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, le-a mulţumit credincioşilor din comună pentru hărnicia şi priceperea lor: „Atâta frumuseţe găseşti aici la Straja, totul e Dumnezeiesc aici, şi sufletele dumneavoastră, şi satul acesta. Vă mulţumesc pentru ajutorul primit de la voi întotdeauna”.