Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 feb 2016 - Anul XXI, nr. 42 (6155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aflaţi în situaţie de risc

40 de copii şi mame, internaţi anul trecut în cele două centre maternale din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

40 de copii şi mame au fost internaţi anul trecut în cele două centre maternale din judeţ, cel din Gura Humorului şi cel din municipiul Suceava, din cadrul Complexului de servicii pentru protecţia în regim de urgenţă a cuplului mamă – copil – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. În majoritatea cazurilor este vorba de lipsa locuinţei, lipsa condiţiilor materiale şi financiare necesare creşterii şi educării copiilor, precum şi lipsa de înţelegere din partea familiei, chiar cazuri de violenţă domestică. În anotimpul rece mai multe mame au solicitat ajutorul serviciilor centrelor maternale din cauza lipsei lemnelor necesare încălzirii locuinţelor. Au fost şi cazuri de mame sau gravide care, rămase pe drumuri, fără casă, fără venituri, de multe ori şi fără sprijinul bărbaţilor cu care au copii, şi-au găsit un adăpost în cele două centre maternale. În structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava funcţionează şi servicii care asigură prevenirea separării copilului de familia sa, un centru de zi pentru copilul cu dizabilităţi, de serviciile căruia au beneficiat anul trecut 53 de copii cu handicap din comunitate. Toate serviciile de care beneficiază copiii şi mamele lor sau viitoarele mame în centrele maternale sucevene sunt gratuite. Tot anul trecut au fost evaluați/consiliați psihologic 22 de copii din comunitate cu probleme familiale/școlare sau de comportament, pentru evitarea internării într-un centru maternal.

 

O şansă pentru mamele singure de a nu-şi părăsi copiii

Pe perioada rezidenţei în cele două centre cuplurile mame-copii beneficiază de asistenţă socială şi juridică. Atât mamele, cât şi copiii sunt înscrişi la medicul de familie, copiii de vârsta preşcolară şi şcolară sunt înscrişi la grădiniţă, respectiv şcoală. Toate asistatele, mămici sau viitoare mămici, din cele două centre maternale sunt consiliate psihologic. Pe timpul şederii în centrul maternal, mamele sunt implicate în diferite activităţi de socializare, de autogospodărire, iar în cazul mamelor minore, acestea sunt sprijinite şi ajutate să aibă grijă de copil, să prepare hrana, să îmbăieze copilul. Se încearcă în acest fel crearea unui cadru necesar pentru menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor intrafamiliale. Cele două centre maternale din judeţ colaborează cu primăriile de domiciliu al asistatelor şi caută împreună soluţii pentru reintegrarea cuplurilor în comunitate sau în familia lărgită. Este o şansă pentru aceste femei să nu-şi abandoneze copiii, să nu le creeze o suferinţă mai mare decât aceea de a-i aduce pe lume şi a nu avea cu ce să-i crească. Sunt şi cazuri în care femeile care cer sprijin într-un centru maternal sunt maltratate fizic, bătute, umilite de concubini sau renegate de cei care le-au dat viaţă, după ce află că <odrasla> lor este <cu burta la gură>. Când au mai mare nevoie de ajutor, aceste tinere sunt aruncate în stradă. Tinerele mămici sunt sprijinite în centrele maternale în căutarea unui loc de muncă, iar în cazul minorelor în continuarea studiilor. O beneficiară a centrului maternal a fost o tânără care provine din sistemul de protecţie a copilului. În urma unei relaţii de concubinaj, tânăra a rămas însărcinată. În ultimul trimestru de sarcină, tânăra a fost dată afară de concubin, iar aceasta a solicitat ajutorul centrului. Tânăra a fost ajutată de specialiştii centrului maternal să-şi efectueze analizele necesare sarcinii şi a fost consiliată psihologic. După naşterea copilului, mama a fost ajutată să-şi îngrijească sugarul, iar copilaşul a fost botezat. Pe perioada internării în centrul maternal, tânăra mamă a fost încurajată să se apropie de familia sa, să reia relaţiile cu aceasta. La externarea din centru, mama şi copilul au fost integraţi în familia lărgită.

 

Colaborare între instituţii în folosul copiilor vulnerabili

DGASPC Suceava a încheiat o convenție de colaborare cu Fundația ”Hope and Homes for Children România” (HHC) care are ca obiectiv prevenirea separării copilului de familia sa. În baza acestui parteneriat, Fundația HHC a alocat anul trecut  48.850 de lei pentru 37 de copii proveniţi din familii aflate în situaţie de risc, în vederea prevenirii separării copilului de familia sa. 20.800 de lei au fost alocaţi reintegrării a 20 de copii din sistemul de protecţie în familia naturală. Protecţia Copilului a încheiat un protocol de colaborare cu Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Suceava și Direcția de Sănătate Publică Suceava având ca obiectiv derularea de acţiuni pe linia prevenirii abandonului nou-născutului, protecția copilului, în vederea asigurării identității tuturor nou-născuților, precum și a mamelor acestora și punerea în legalitate pe linie de stare civilă și de evidență a persoanelor a minorilor/persoanelor adulte asistate în unități de protecție socială. De asemenea, un protocol de colaborare a fost încheiat şi cu Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou“ Suceava, Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul Municipal C-lung Moldovenesc, Spitalul Orășenesc Gura Humorului și Spitalul Municipal Vatra Dornei, având ca scop prevenirea și intervenția în cazurile de copii aflați în situație de risc, de părăsire sau părăsiți în unități sanitare. Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că asociaţii precum ISEA (Intervenţie. Suport. Educaţie. Ajutor.) Rădăuți au ca scop desfășurarea de acțiuni comune cu Protecţia Copilului Suceava în vederea combaterii sărăciei și a excluziunii sociale a familiilor cu copii cu dificultăți materiale, cu risc de abandon școlar și prevenirea separării copiilor de părinți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 40 de copii şi mame, internaţi anul trecut în cele două centre maternale din judeţ.
 Vizualizări articol: 2556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
40 de copii şi mame, internaţi anul trecut în cele două centre maternale din judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Straja va fi sfinţită duminică Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din comuna Straja va fi sfinţită duminică, 21 februarie.  Sfânta Liturghie şi Slujba de Sfinţire a bisericii va avea loc începând cu ora 9.00 şi va fi oficiată de... Citeşte