Pentru admiterea din acest an, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) scoate la concurs locuri în cadrul a zece programe de conversie profesională pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar care vor să obțină o diplomă pentru o nouă specializare.
Profesorii care vor să predea la clasă încă o materie se pot înscrie pentru a urma cursuri de conversie profesională organizate în domeniul uman, informatică, istorie şi ştiinţe ale educaţiei.
Cele zece programe care vor funcţiona în anul universitar următor sunt: Istorie, Tehnologia informaţiei şi comunicării – TIC, Limba şi literatura română, franceză, Engleză, Germană, Spaniolă, Italiană, Ucraineană şi Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar.
Program cu durata de 2 ani
Cu excepţia programului de pedagogie, media pentru admiterea la aceste cursuri este media examenului de diplomă/licenţă. Pentru programul Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei va fi organizată o probă eliminatorie de testare a cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive şi a aptitudinilor vocaţionale, notată cu admis/respins, cei care trec de primul filtru urmând să fie admişi în funcţie de media examenului de licenţă.
Pentru aceste cursuri postuniversitare, instituţia suceveană a stabilit cuantumul taxei anuale la 2.950 de lei, în condiţiile în care programul se desfăşoară pe o durată de doi ani. La aceasta se mai adaugă taxa de înscriere (125 de lei) şi taxa de înmatriculare (125 de lei).
Admiterea pentru cursurile de conversie se organizează în două sesiuni:18-29 iulie 2016 şi 5-16 septembrie 2016. La sesiunea din vară, înscrierea candidaţilor este programată în intervalul 18-25 iulie, iar înmatriculările vor avea loc între 18 şi 29 iulie. Cât priveşte sesiunea din toamnă, înscrierile se fac în perioada 5-12 septembrie, iar înmatriculările 5-16 septembrie.
Programele de conversie sunt la învăţământ cu frecvență, vor funcționa doar în regim cu taxă, iar la final, cadrele didactice vor trebuie să susțină un examen de absolvire. La sfârşitul studiilor de conversie profesională, profesorii vor putea preda în şcoli şi licee noua disciplină studiată.