Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) sau depozitul ecologic de deşeuri de la Moara va fi recepţionat integral până la sfârşitul săptămânii viitoare. Recepţia a fost organizată în două etape, cea a lucrărilor de montaj, utilaje şi echipamente, instalaţii tehnologice şi a punerii în funcţiune a capacităţilor de producţie fiind finalizată în data de 1 februarie a.c.
Pentru prima etapă, comisia de recepţie a fost formată din reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava - autoritatea contractantă, specialişti în domeniu din partea ACET şi ai APM Suceava şi reprezentatul autorităţii publice locale - comuna Moara.
În etapa a doua, care este preconizată a se desfăşura până în jurul datei de 26 februarie a.c., se recepţionează lucrările de construcţii şi instalaţiile aferente acestora. Comisia de recepţie este formată din reprezentanţii CJ, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor în Judeţul Suceava şi ai Primăriei Moara.
Depozitul ecologic de la Moara a fost proiectat să deservească localităţile din zonele de deal şi şes ale judeţului Suceava, iar pentru zona de munte este destinat depozitul de pe Mestecăniş. Până când situaţia acestuia din urmă va fi clarificată însă din punct de vedere juridic, este foarte posibil ca la Moara să fie aduse deşeurile din întreg judeţul. Depozitul de la Mestecănişeste executat în proporţie de peste 90%.
Valoarea totală a proiectului SMID în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro, fără TVA.
Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.
Rezultate aşteptate din implementarea acestui proiect sunt creşterea ratei de colectare a deşeurilor mixte la 95% pentru populaţia rurală, faţă de 71%, în 2010, reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile depozitate, colectarea selectivă a deşeurilor din ambalaje, cu creşterea ratei de recuperare şi de reciclare.
(29 feb 2016, 14:43:23