Strategiile electorale ale partidelor, ţinute de regulă departe de ochi străini, includ şi o latură despre care se vorbeşte în public prea puţin sau deloc: verificarea vulnerabilităţilor candidaţilor. Cum se procedează? Simplu, prin angajarea unor detectivi particulari. Astfel, partidele îşi verifică atât propriii candidaţi pentru a afla care le sunt vulnerabilităţile şi a elabora strategii de contracarare, în cazul în care decid că merită să-şi păstreze candidatul în cursă, cât şi pe cei ai adversarilor politici.
Detectivul sucevean Gheorghe Aniţa ne-a declarat, ieri, că din motive de confidenţialitate pentru această activitate partidele preferă să aducă detectivi din altă părţi, de regulă de la nivel central. ”Eu le-am făcut oferte aici, că mă cunosc cu toţii. Nu m-au contactat. Ştiu că pentru situaţii de acest gen preferă să aducă străini. Investigaţiile se fac de la centru, cu oameni pe care îi trimit în teritoriu”, ne-a spus detectivul. L-am întrebat dacă ne-ar fi spus, în cazul în care ar fi lucrat sau lucrează pentru un partid, şi ne-a spus că ”cel mai probabil că nu”.
Ca metodă de lucru, primele investigate în cazul politicienilor sunt afacerile, apoi anturajul şi modul de viaţă. ”Verifici familie, rude, prieteni, cu cine umblă, cât stă în casă, cât stă în crâşmă. Din modul de viaţă îţi dai seama ce fel de om e. O investigaţie pentru un candidat durează între 7 şi 10 zile. Nu trebuie să mă ţin după el zi şi noapte. Îl urmăresc o zi, două, restul e muncă de investigaţie”, ne-a declarat Gheorghe Aniţa.
Un alt detectiv, retras acum din afaceri, ne-a confirmat acest mod de lucru. El ne-a declarat sub protecţia anonimatului că treaba detectivului care lucrează pentru un partid este să cerceteze afacerile cu statul ale celui investigat, participările ca acţionar la firme, ”petele negre” precum infidelităţi, beţii, jocuri de noroc, ”ceea ce ajunge la dumneavoastră, la ziare, înainte de campania electorală sau în campanie <pe surse>”. ”Angajarea de detectivi particulari la partide nu este ceva nou. Se face un contract de prestări servicii, cu clauză de confidenţialitate, normal. Cum credeţi că află partidele care sunt vulnerabilităţile candidaţilor lor şi ale contracandidaţilor? Doar nu au departamente de protecţie internă”, ne-a spus detectivul.
De la filajul din boscheţi până la minicamere spion, nimic nu este neglijat
Ca tehnică de lucru, nu este neglijat nimic, de la filajul în boscheţi, cum ne-a spus Gheorghe Aniţa, până la aparatură de filmare şi înregistrare, care legal poate fi folosită doar de pe spaţii publice. Cât de mult material se strânge cu aceasta depinde de performanţele tehnice. ”Sunt aparate cu care se poate fotografia din stradă într-o încăpere, chiar dacă jaluzelele sunt trase sau dacă este întuneric. Important este ca cel care fotografiază să fie în stradă, în spaţiul public. Strict legal, el fotografiază faţada, nu persoana sau persoanele care se întâmplă să fie în spatele geamurilor”, a spus zâmbind Aniţa.
”Nu trebuie să intri într-o locuinţă sau sediu de partid pentru a avea imagini de acolo. Sunt foarte multe metode pentru asta. De exemplu, un mare producător de electrocasnice a recunoscut că prin folosirea televizoarelor sale SMART conversaţiile desfăşurate în faţa televizorului ajung online şi acest lucru este confirmat prin documentul cu termenii de securitate ce însoţeşte fiecare televizor capabil să prelucreze comenzi vocale, al acestei firme. Dacă nu vreţi ca televizorul să vă înregistreze şi să transmită conversaţiile către serverele firmei, deconectaţi televizorul de la internet şi dezactivaţi comenzile vocale”, ne-a spus un alt detectiv.
Mai există minicamere spion, care pot fi montate într-un breloc obişnuit sau pe scaunul din spate şi pot filma perfect în maşină.
Ascultarea convorbirilor pe stradă, la serviciu sau chiar în casă poate fi realizată şi mai uşor.
Aparatura nu este foarte scumpă şi se achiziţionează de pe piaţa de specialitate. ”Este un fel de lunetă, care are un aparat de mărimea unui radiocasetofon, cu senzori. Stai în maşină, la 200 de metri de spaţiul pe care îl filezi, şi ghidezi luneta unde vrei. N-ai nevoie de microfoane în interior, îşi face treaba foarte bine. Înregistrările sunt din spaţiul ambiental, spaţiu public şi sunt legale, probleme pot să apară în funcţie de scopul pentru care foloseşti înregistrarea”, ne-a spus detectivul.
Conform acestuia, dacă la autoturism mai sunt şi camere de luat vederi în barele din faţă, în farurile de ceaţă şi în oglinda retrovizoare, „nici nu mai ai nevoie de om pentru înregistrare”, maşina îşi face singură treaba. Un autoturism parcat în faţa unei case, a unei firme sau a unui sediu de partid nu ridică suspiciuni, în mod normal.
În Suceava sunt 55 de detectivi cu licenţă de practică
O altă modalitate de înregistrare a convorbirilor este folosirea telefoanelor mobile ale participanţilor la o întrunire, care sunt folosite pe post de microfoane prin activare de la un laptop utilizat din afara încăperii. ”Stau cu laptopul în maşină în faţa redacţiei dumneavoastră şi activez ca microfon orice telefon de acolo, chiar dacă este închis”, a afirmat detectivul.
Alţi detectivi cu care am vorbit ne-au spus că preferă aparatele de ascultare mascate în pixuri şi ace de cravată.
La finalul activităţii de filaj şi supraveghere, clientul primeşte raportul de investigaţii, cu fotografii, filme, înregistrări audio etc. Ce face cu ele îl priveşte. Detectivii afirmă că filmările video, fotografiile, înregistrări audiodigitale şi toate celelalte informaţii obţinute într-un caz nu se arhivează şi că la terminarea cazului mapa de investigaţie se distruge în faţa clientului.
În ceea ce-i priveşte pe politicieni, aceştia neagă faptul că s-ar folosi de detectivi particulari la partide. ”Nu am folosit niciodată, nici nu ştiam că avem detectivi particulari la Suceava. Cred că sunt mai mult legende”, a afirmat preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PNL, Ion Lungu.
”Nu am luat niciodată în calcul aşa ceva”, ne-a declarat preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Cătălin Nechifor.
”Ştiu că există astfel de practici la partide - şi asta nu de acum, dar eu nu am făcut niciodată, nu am apelat la astfel de metode”, ne-a spus şi consilierul său personal, Teodor Sârghi.
Toţi detectivii cu care am stat de vorbă ne-au confirmat că, pe lângă cei care prestează această activitate cu licenţă şi examen de atestare, mai sunt şi alţii care lucrează „mai mult sau mai puţin acoperit”.
Mai menţionăm că în evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava figurează 55 de detectivi particulari atestaţi, cei mai mulţi în municipiul Suceava. Unii se ocupă de sectorul afacerilor, alţii de probleme de familie - urmărirea infidelităţii între parteneri sau supravegherea copiilor-problemă. Cazurile de infidelitate reprezintă cea mai mare parte a activităţii lor, peste 80%.