În urmă cu un an de zile, Ministerul Educaţiei aproba cu mare satisfacţie noile programe după care urmau să înveţe elevii claselor a III-a. Programele moderne şi atractive, aşa cum au fost anunţate, urmau să stea la baza noilor manuale ce trebuiau să fie editate pentru acest an şcolar, care a început din toamna lui 2015.
Doar că socotelile ministerului de resort au fost rău încurcate de haosul licitaţiilor pentru tipărirea manualelor, editorii nemulţumiţi contestând în repetate rânduri procedurile.
Astfel, la început de an şcolar, elevii au găsit pe bănci manuale după vechea programă, asta în timp ce cadrelor didactice li s-a cerut ca lecţiile să fie adaptate noii programe.
La mai bine de jumătate de an de la debutul anului şcolar, învăţătorii de la clasele a III-a încă aşteaptă manualele promise. Cel mai devreme acestea vor ajunge în şcoli luna viitoare, adică cu trei luni înainte de finalul anului şcolar.
Şcolile îşi comandă manualele pe care le vor
Cărţile pentru clasa a III-a sunt comandate abia în aceste zile. Şcolile fac comanda online, urmând ca manualele să ajungă în depozitele Inspectoratului Şcolar Suceava şi, de acolo, pe băncile elevilor.
Insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, a explicat că, în judeţ, au fost comandate 6.625 de manuale de Limba şi literatura română, 6.647 de manuale de Muzică şi mişcare, 6.330 de Matematică şi 6.306 de Ştiinţe ale naturii.
„Comenzi încă se mai fac. În acest an şcolar învăţătorii din clase au folosit manualele vechi, însă au ţinut orele după programa nouă şi au adaptat conţinutul. Au urmat programa, nu manualul”, a explicat Anuţei.
Noile manuale ar trebui să vină atât în format clasic, cât şi digital.
Noile programe de la clasa a III-a se axează pe ideea de interdisciplinaritate, anunţă Ministerul Educaţiei. Asta înseamnă studierea combinată a matematicii cu elemente din ştiinţe: biologie, chimie, fizică, geografie.
De asemenea, noua programă şcolară vizează şi cultivarea lecturii şi reduce semnificativ ponderea gramaticii în şcoala primară. Totodată, sunt introduse discipline precum Joc şi mişcare, Muzică şi mişcare, Arte vizuale, Abilităţi practice.
Ultima dată programa şcolară de la clasa a III-a a fost reglementată acum 10 ani.
Anul şcolar trecut, elevii din clasele I şi a II-a au primit manualele cu câteva luni întârziere
În anul şcolar 2014-2015, licitaţiile contestate au provocat acelaşi haos în învăţământul primar, recte la clasele I şi a II-a.
Învăţătorii au predat după abecedare tipărite după vechea programă şcolară sau caiete şi manuale auxiliare cumpărate de părinţi. Abecedarele dorite au ajuns spre sfârşitul lunii februarie, în cel de-al doilea semestru, după o lungă aşteptare. Noile manuale erau împărţite în 2 volume, aferente fiecărui semestru, însă primul volum dedicat semestrului întâi nici nu le-a mai fost de folos elevilor.
Despre noile abecedare, Ministerul Educaţiei declara că sunt realizate după o nouă programă şcolară, modernă, care îşi propune să nu-i mai încarce pe copii cu informaţii, ci să-i înveţe să descopere singuri cunoştinţe interesante pe care să le folosească în viaţă.