Pentru a fi modernizat şi a fi eliminate pierderile de pe reţele, sistemul de termoficare al Sucevei, care deserveşte aproape 50.000 de persoane, necesită investiţii de aproape 50 de milioane de euro, bani care vor fi atraşi din fonduri europene, începând chiar de anul acesta.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că deja a început demersurile necesare pentru obţinerea de finanţări pentru lucrări de reabilitare a reţelelor de termoficare, discutând la Bucureşti cu responsabili din cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi al Ministerului Dezvoltării Regionale.
„Ţinta noastră este să atragem finanţări de 50 de milioane de euro, din fonduri europene. Avem şanse reale să beneficiem de acordarea acestor fonduri, pregătim deja documentaţiile necesare. Anul acesta nu prea sunt şanse să demarăm şi lucrările, aşa cum ne-am dori, pentru că încă aşteptăm să apară ghidurile de finanţare, pentru a putea pregăti proiectele conform cerinţelor din program. Dar de anul viitor putem intra în linie dreaptă cu aceste investiţii în termoficare, pentru a diminua şi mai mult pierderile de pe reţele, aşa cum am reuşit prin lucrările anterioare, când au fost înlocuite o parte din magistralele de termoficare şi din conductele de distribuţie. Modernizarea tuturor punctelor termice este de asemeni necesară, astfel încât serviciile oferite populaţiei să fie de cea mai bună calitate”, a declarat edilul sucevean.
Pentru că, în urma discuţiilor cu cei de la Thermonet, care au preluat activitatea de termoficare din Suceava, au rezultat o serie de investiţii care se impun a fi făcute cât de curând, pentru eficientizarea sistemului, anul acesta vor fi demarate o serie de lucrări de înlocuire a unor porţiuni de conducte, dar mai ales de modernizare a unor puncte termice, ceea ce va duce la posibilitatea de furnizare a apei calde non-stop şi la o mai bună gestionare a energiei termice de încălzire a locuinţelor.
„În urma discuţiilor avute la Ministerul Dezvoltării Regionale, avem şansa de a atrage anul acesta câteva milioane de euro, finanţări prin programul <Termoficare 2006-2020>. Banii vor fi folosiţi pentru reparaţii în puncte cheie pe reţelele de transport şi distribuţie şi pentru automatizarea unor puncte termice unde avem deja făcute proiectele de modernizare”, a adăugat Ion Lungu.
Pe lista de priorităţi de modernizare a punctelor termice se numără PT Obcini 4, PT Zamca 4 şi PT Parc. O altă lucrare mare, care va fi executată anul acesta, este cea de înlocuire a unui tronson de circuit primar în zona Obcini.
(19 feb 2016, 12:30:57