Ancheta coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava în cazul celor trei agenţi de poliţie de la Vadu Moldovei şi Fântâna Mare arestaţi preventiv pentru fapte de „luare de mită” şi „abuz în serviciu” a fost extinsă şi faţă de unul dintre mituitori. Procurorii au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Dumitru Baciu, pentru săvârşirea infracţiunii de „dare de mită”. El a fost reţinut, pe 16 februarie, pentru 24 de ore, iar ieri procurorul de caz a luat faţă de el măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile. Bărbatul s-a întors aşadar în libertate, având impuse mai multe obligaţii şi restricţii.
Principalele nume din acest dosar sunt ale poliţiştilor Florin Avrămiuc, care era şeful Postului de Poliţie Vadu Moldovei, Daniel Vîrvara, şeful Postului de Poliţie Fântâna Mare, şi Costel Maftei, de la Secţia de Poliţie Rurală Vadu Moldovei.
Campion absolut al acestei grupări este agentul de poliţie Florin Avrămiuc, reţinut pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită şi opt infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.
Una din faptele imputate lui Avrămiuc şi Vîrvara, din data de 8 noiembrie 2015, este legată de Dumitru Baciu. În acea zi, cei doi agenţi au oprit pentru control, în trafic, un autoturism condus de un minor, identificat în persoana fiului lui Baciu. În dreapta, rezultă din anchetă, era tatăl băiatului. În mod normal, poliţiştii trebuiau să întocmească dosar penal pe numele ambilor: pe numele minorului pentru infracţiunea de conducere a unui autoturism pe drumurile publice fără permis de conducere şi pe numele tatălui pentru infracţiunea de încredinţare a unui vehicul unei persoane fără permis. Din anchetă a rezultat că Dumitru Baciu le-a dat agenţilor suma de 200 de lei, care i-a fost înmânată lui Daniel Vîrvara. Pentru 200 de lei, agenţii nu au mai întocmit dosarele penale.
Ancheta din acest complex dosar este instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, cu sprijinul Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă. Din informaţiile pe care le avem, împotriva celor trei poliţişti există un probatoriu foarte solid, inclusiv interceptări telefonice şi înregistrări audio-video.
Toţi cei trei poliţişti aveau gradul maxim de subofiţeri – agent-şef principal, fiind oameni care mai aveau câţiva ani până la pensie.