Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă drepturile şi interesele a peste 178.000 de salariaţi din învăţământul preuniversitar, adresează senatorilor din Parlamentul României rugămintea de a vota „împotriva” propunerii legislative referitoare la desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene. Acest proiect a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, la data de 4 februarie.
Prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), a menţionat că va înainta adrese fiecărui senator din judeţul Suceava şi le va solicita să respingă această iniţiativă care ar bulversa sistemul de învăţământ dacă ar fi votată şi de Senat.
„În acelaşi timp, vom solicita senatorilor suceveni să-şi exprime în scris, punctul de vedere despre această propunere legislativă”, a mai completat Giani Leonte.
În adresa sindicaliştilor se arată că Ministerul Educaţiei nu susţine acest proiect de lege, fiind necesară şi oportună reanalizarea atribuţiilor specifice inspectoratelor şcolare, însă nu desfiinţarea acestora.
„Considerăm că nu este posibil transferul atribuţiilor specifice ale inspectoratelor şcolare în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale, având în vedere importanţa acestora în sistemul naţional de învăţământ. Funcţia de inspecţie şcolară nu poate fi preluată de autorităţile administraţiei publice locale şi nici nu poate fi transferată ministerului întrucât acesta este cel care aprobă sistemul de evaluare şi supraveghează respectarea acestuia”, spun sindicaliştii.
Aceştia le explică senatorilor că desfiinţarea inspectoratelor şcolare ar genera şi o practică neunitară în ceea ce priveşte organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice din unităţile de învăţământ. În prezent, în special în mediul rural, cadrele didactice au catedra compusă din ore la mai multe unităţi şcolare, iar prin aplicarea prevederilor prezentei iniţiative există riscul major ca multe şcoli să rămână fără cadre didactice, dar şi riscul ca personalul didactic de predare să îşi piardă titularizarea în sistem, arată Federaţia Sindicatelor din Învăţământ.
Proiectul de lege prevede şi transferul unităţilor conexe – cluburi ale elevilor, palate ale copiilor, cluburi sportive şcolare – ceea ce va conduce, foarte probabil, la desfiinţarea activităţilor extraşcolare, în condiţiile în care multe dintre autorităţile administraţiei publice locale nu dispun de resursele financiare necesare pentru a gestiona astfel de activităţi.
În adresa către senatori se mai arată că adoptarea unei noi Legi a educaţiei naţionale este un deziderat al Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ, însă această lege trebuie să fie rezultatul unui amplu proces de consultare a tuturor factorilor implicaţi în actul instructiv-educativ: elevi, părinţi, personalul din sistem, autorităţile administraţiei publice locale, organizaţii non-guvernamentale, agenţi economici etc.
(18 feb 2016, 11:42:52
Inclusiv treaba sindicatelor ar trebui sa fie discutarea cu ministerul a "practicilor unitare privind derularea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice", nu sa apere acest "cuibusor de nebunii" care este isj-ul.
O directie de invatamant la nivelul consiliului judetean ar fi mai mult decat suficient!
Pentru ca de restul ar trebui sa se ocupe acea agentie independenta care se numeste ARACIP.
Dar de care sindicalistul Leonte nu credem ca a auzit sau stie cu ce se ocupa.....