Oamenii de afaceri din Rădăuţi sunt pe cale să înceapă un război total împotriva reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava după ce Magazinul General a fost închis şi sigilat pentru că nu respectă toate prevederile legate de normele de prevenire şi stingere a incendiilor. De fapt, a fost o închidere parţială, pentru că o parte din activităţile care se derulau în clădirea Magazinului General Rădăuţi nu au fost sistate nici un moment. Este vorba de sediile mai multor bănci, al unei firme de asigurări, dar şi un radio, care funcţionează în mod normal într-o clădire închisă. Alexandru Scheul, patronul firmei Killer, una dintre societăţile afectate de acţiunea celor de la ISU Suceava, a concluzionat amar un adevăr pe care cei care au închis mai multe afaceri par să-l fi ignorat: „Este un joc al absurdului. Dacă va fi un incendiu, focul va ocoli băncile cărora li s-a permis funcţionarea sau le va mistui şi pe acestea la fel cum se va întâmpla cu întreaga clădire?”
Cătălin Miron îi acuză pe pompieri că nu cunosc legile
În afara proprietarilor clădirii, care contestă măsurile luate de pompieri, şi reprezentanţii celor trei farmacii închise marţi atacă vehement ceea ce s-a întâmplat. Cătălin Miron, director a două farmacii Farmarom afectate de măsura reprezentanţilor ISU Suceava, spune că legile din România au fost încălcate în mod grosolan şi interpretate după ureche.
„Activitatea noastră este reglementată în conformitate cu Legea Farmaciei nr. 266/2008 republicată în conformitate cu Ordonanţa 99/2000 cap.1, art. 3, aliniat 3, iar toate activităţile de comercializare reglementate prin legi speciale sunt exceptate de la obţinerea altor avize şi autorizaţii în afară de cele prevăzute de legea proprie. Legea Farmaciei, care este o lege specială, prevede că existenţa autorizaţiei de funcţionare a farmaciei, eliberată de Ministerul Sănătăţii, acoperă toate activităţile desfăşurate în farmacie şi prevăzute expres de lege. Din acest punct de vedere aţi călcat practic în picioare Legea şi astfel înţelegem refuzul de a ne înainta procesul verbal încheiat la faţa locului privind blocarea uşii de acces la intrarea principală a farmaciei Farmarom 3 şi asumarea din punct de vedere legal a acestei măsuri. Faptul că interpretaţi că desfăşurăm acte de comerţ este tot o necunoaştere a legii, respectiv a Ordonanţei 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă aprobată cu modificări şi completări prin Legea 650/2002. Art. 3, aliniat 3, punctul a menţionează faptul că sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonanţe activităţile de comercializare având ca obiect produsele medicamentoase şi dispozitivele medicale”, este punctul de vedere transmis de Cătălin Miron reprezentanţilor ISU Suceava.
Acesta a mai arătat că a cerut insistent procesul verbal de sigilare a spaţiilor pe care firma Farmarom le are, dar până aseară reprezentanţii ISU Suceava nu i-au transmis documentul, motiv care i-a întărit convingerea că este în faţa unui abuz grosolan.
Directorul Farmarom nu este singurul care contestă competenţele celor de la ISU Suceava, în aceeaşi situaţie fiind şi o altă farmacie închisă, Novafarm.
„Poate că cei de la ISU au un plan de închis unităţi şi trebuie să-l bifeze la final de lună”
Un punct de vedere similar a exprimat şi Doiniţa Cocriş, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Suceava. Aceasta a precizat că o farmacie nu are nevoie de avize din partea ISU pentru a fi deschisă, iar drept urmare această instituţie nu poate lua nici măsura închiderii unei astfel de unităţi.
„Ce risc la incendiu există într-o farmacie? Suntem în faţa unui val de heirupism cu care se merge de câteva luni, dar fără a analiza situaţiile în mod concret. Poate că cei de la ISU au un plan de închis unităţi şi trebuie să-l bifeze la final de lună, că altfel nu-mi explic ce se petrece. Din punctul meu de vedere este un abuz categoric”, a arătat Doiniţa Cocriş.
Dacă şi celelalte farmacii care funcţionează în judeţul Suceava nu au autorizaţii de la pompieri, iar situaţia de la Rădăuţi s-ar multiplica, ar rezulta că în următoarele 24 de ore nici măcar o astfel de unitate nu ar mai avea dreptul să fie deschisă.
Patronul firmei Killer anunţă că va relua activitatea, indiferent de consecinţe
Extrem de dur a fost şi omul de afaceri Alexandru Scheul. După ce în urmă cu aproximativ un an de zile magazinul din Rădăuţi în care se vând produsele Killer a fost închis de ANAF pentru o lipsă în gestiune de 50 de lei, situaţia se repetă, de această dată cu un nou actor: ISU Suceava.
Aflat în străinătate, Alexandru Scheul a anunţat că astăzi când va reveni în ţară va redeschide magazinul, cu toate riscurile care decurg de aici.
„Sunt nişte măsuri absurde care se iau. Eu am contract cu proprietarul clădirii şi sunt în regulă. De ce m-au închis? Dacă va fi un incendiu, focul va ocoli băncile cărora li s-a permis funcţionarea sau le va mistui şi pe acestea la fel cum se va întâmpla cu întreaga clădire? Dacă tot vor să închidă, să meargă şi la biserici, de la toate cultele, pentru că nici una nu are autorizaţie, iar acolo sunt sute de oameni şi lumânări, dar şi alte riscuri. Ce vor să ne facă, să ne fugărească în Africa?”, şi-a exprimat furia şi nemulţumirea patronul firmei Killer din Horodnic.
Acesta a mărturisit că cele cinci vânzătoare pe care le are la magazin ar trebui concediate, iar o parte din activitatea firmei ar fi afectată, ceea ce ar duce la alte disponibilizări.
Generalul de brigadă Ion Burlui: „Totul s-a făcut legal”
De cealaltă parte, generalul de brigadă Ion Burlui, şeful ISU Suceava, spune că nu a participat la acţiunea de închidere şi sigilare a unor spaţii aflate la Magazinul General Rădăuţi, lucru de care s-au ocupat subalternii săi peste care nu poate interveni. Totuşi, după ce s-a documentat pe baza subiectului care arde la Rădăuţi, Burlui a precizat că din punctul său de vedere nu există nici un abuz. „Totul s-a făcut legal, iar procesul verbal de sigilare a spaţiilor a fost lăsat reprezentanţilor Poliţiei Locale Rădăuţi. Cât priveşte farmaciile, acestea desfăşoară activitate de comerţ şi trebuie să îndeplinească toate condiţiile prevăzute de lege, inclusiv autorizaţie pe linie de prevenire şi stingere a incendiilor”, a precizat şeful ISU Suceava.