Viaţa bătrânului din Bosanci, Alexandru Moldovan, în vârstă de 80 de ani, pe care l-am găsit la începutul acestei luni într-o mizerie cruntă, trăindu-şi viaţa asemeni unui câine, mai mult din mila vecinilor, s-a schimbat radical. În urma materialului publicat în Monitorul de Suceava, „La 80 de ani, un bătrân din Bosanci trăieşte din 62 de lei pe lună şi din mila vecinilor”, un grup de tineri din localitate, la iniţiativa lui Ovidiu Stanciu, în vârstă de 17 ani, s-au transformat în binefăcătorii lui moş Alexandru Moldovan, căruia lumea din sat îi spune moş Sandu.
Pe parcursul mai multor zile, în jur de 20 de tineri, fete şi băieţi, sprijiniţi şi de familiile lor, dar şi de alte familii din localitate, au mers la casa bătrânului şi i-au făcut curăţenie generală. Din casa acestuia, care mai mult îţi dădea impresia că este un coteţ, unde erau înghesuite tot felul de acareturi, unde pereţii erau negri de la fum, pânzele de păianjen atârnau de tavan, lenjeria era murdară, hainele vechi, ponosite, mirosul era greu de suportat, dar şi din curtea acestuia, voluntarii au scos trei maşini pline cu gunoaie. După ce au aruncat toată mizeria, tinerii au cumpărat vopsea, perdele, linoleum, au reparat soba, au adus lenjerie curată şi au schimbat faţa camerei în care trăieşte acum bătrânul.
„Am mobilizat mai mulţi tineri din Bosanci, fete şi băieţi, să facem ceva pentru acest bătrân, pentru că nu se poate ca în anul 2016 să mai trăiască în aceste condiţii. I-am promis moşului că îi aduc oameni serioşi, care să-l scoată din mizerie. M-au mirat cum au lucrat şi fetele, care au pus mâna pe fel de fel de lucruri mizerabile, dar nu s-au sfiit şi ne-au ajutat”, ne-a povestit Ovidiu Stanciu. Tânărul ne-a spus că după ce a fost publicată povestea bătrânului în Monitorul de Suceava mai mulţi oameni din sat i-au adus bătrânului alimente, haine şi au promis că vor reveni la el cu ajutoare. Mulţumirile care au venit din partea bătrânului au fost tot ce au primit tinerii voluntari. Le-a fost suficient, pentru că au făcut totul din suflet, chiar din milă, pentru că nu voiau să-l mai vadă pe bătrân mergând în patru labe.
Sprijin din partea Asociaţiei Casa Share
În sprijinul bătrânului din Bosanci a venit şi Bogdan Tănasă, din Iaşi, coordonatorul Asociaţiei Casa Share, care îi va aduce bătrânului un scaun cu rotile electric, îi va amenaja, cu sprijinul voluntarilor din Bosanci, o rampă şi o toaletă în curte. Bogdan Tănasă ne-a povestit că o prietenă din Elveţia i-a trimis link-ul de pe site-ul Monitorului de Suceava cu povestea bătrânului, rugându-l să facă ceva pentru el. Pe 14 februarie, tânărul a ajuns la casa lui moş Sandu, unde s-a întâlnit şi cu tinerii voluntari din Bosanci.
„L-am dus pe bătrân într-un hotel din Suceava, pentru a putea să facă o baie. A stat peste două ore în cadă şi ne-a spus că s-a născut a doua oară. I-am dat haine curate şi, apoi, ne-am întors la Bosanci”, ne-a spus ieşeanul care, cu sprijinul prietenilor care îl ajută în toate proiectele sociale pe care le-a realizat până acum (40 de copii salvați din sărăcie, opt case făcute pentru familii nevoiaşe, ajutoare, în continuare, pentru oamenii fără posibilităţi materiale), îi va oferi bătrânului un scaun cu rotile electric cu care se va putea deplasa mai uşor până la toaleta din curte, dar şi pe uliţele satului.
I-am găsit ieri pe voluntari, împreună cu Bogdan Tănasă, în curtea bătrânului, unde lucrau la rampă şi la toaleta din curte. Coordonatorul Asociaţiei Casa Share a completat că niciodată nu şi-a abandonat cazurile sociale la care a intervenit, aşa că îl va ajuta în continuare şi pe moş Sandu. Bogdan Tănasă i-a adus bătrânului un frigider şi un aparat de radio, de care bătrânul s-a bucurat nespus. „I-am propus bătrânului să se mute într-un cămin de bătrâni, dar nu a dorit. A spus că acum, după ce are casa curată, după ce are haine curate, mâncare, radio în casă, vrea să mai stea câţiva ani acasă la el. În viitor, peste câţiva ani, nu se ştie, poate o să accepte să stea într-un cămin social. Acum este foarte legat de câinele lui, pe care nu vrea să-l abandoneze. Am fost foarte impresionat de ce au făcut tinerii din Bosanci. Sunt foarte uniţi. Acesta este spiritul. Chiar le mulţumesc pentru ce au reuşit să facă aici, la Bosanci”, ne-a povestit Bogdan Tănasă.
Ultima baie, acum 30 de ani
Ieri l-am găsit pe moş Sandu complet schimbat. Nu mai învârtea cu culişerul într-o mămăligă pe care o făcea din tărâţe şi apă. Pe plita încălzită, bărbatul avea cum vase curate, cu hrană proaspăt gătită. Pe jos, în jurul sobei, nu mai erau lemne, tălpi de papuci, vechituri, haine murdare, ci linoleum curat. Moş Sandu este tare mulţumit de ce au reuşit să facă nişte tineri inimoşi din Bosanci, lucruri pe care nu au reuşit să le rezolve autorităţile locale în zeci de ani. Mai în glumă, mai în serios bătrânul Sandu ne-a spus că atunci când a terminat armata a făcut o baie... S-a mai gândit puţin şi apoi ne-a spus că ultima baie a făcut-o acum 30 de ani.
„Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să am aşa o casă. Totul este curat, mi-au dat cu var, au vopsit, au pus perdele la geamuri. Eu o să păstrez. Înainte mai lucram cizmărie, aveam tot felul de potloage prin casă, resturi, dar acum au fost aruncate şi este curat. Dacă mai vine cineva la mine, am să ies afară să stau cu el, ca să nu facă mizerie în casă”, ne-a spus bătrânul. Moş Sandu şi-a amintit că după ce a devenit „vedetă” la ziar, „primarele mi-a adus o pâine şi o bucată de salam şi mi-a luat buletinul să-mi facă ajutor social. Buletinul... nu l-am văzut nici acuma”. Este vorba de ajutorul social în valoare de 140 de lei pe care primarul comunei Bosanci, Anton Curic, i l-a promis bătrânului.
Întrebat de ce nu a făcut nimic primăria până acum, Anton Curic a declarat, la începutul acestei luni, că în ultimii ani „am încercat de mai multe ori să-l conving, să-i dau ajutor social, dar a refuzat”. Ei, de această dată, bătrânul nu refuză, ci chiar îşi doreşte şi vă roagă să îi veniţi în ajutor. Având în vedere problemele de sănătate pe care le are, vârsta înaintată, faptul că se deplasează cu dificultate, moş Sandu ar avea nevoie de un asistent personal, o persoană plătită de primărie, care să aibă grijă de el. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă tot ce au muncit tinerii din Bosanci, voluntarii şi Asociaţia Casa Share se va distruge, pentru că bătrânul are nevoie de îngrijire, iar lucrurile trebuie întreţinute, iar el este neputincios, oricâtă bunăvoinţă ar avea. Poate în al 12-lea ceas fac ceva şi autorităţile locale pentru acest bătrân.
(17 feb 2016, 12:01:37
===========
probabil sunt atat de multe cazuri incat monitorul ar trebui sa aiba zilnic o rubrica in care sa le prezinte. In anii in care toti suntem bogati , avem mai mult decat ne trebuie altii nu au nimic .