Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) vrea să demareze lucrările de reabilitare a corpului principal de clădire, din strada Universităţii.
Investiţia totală depăşeşte suma de 12 milioane de lei, însă pentru acest an reprezentanţii instituţiei şi-au propus să schimbe instalaţia termică şi să înlocuiască acoperişul, investiţii care ajung la aproape 5 milioane de lei.
Propusă de mai mulţi ani de zile, reabilitarea corpului A al instituţiei a suferit numeroase amânări, fondurile insuficiente repartizate în ultimii ani de ministerul de resort ţinând în stand-by modernizarea clădirii.
Prof. univ. dr. ing. Gabriela Prelipcean, prodecan al USV, a menţionat că „vrem să arate mult mai bine Corpul A, să păstrăm aspectul clădirii din anii '70, când a fost dat în folosinţă, dar totodată să se ridice la standardele unei instituţii de învăţământ superior din secolul XXI. Pentru anul acesta ne gândim la înlocuirea a tot ce înseamnă instalaţie termică şi acoperiş, pentru care ar trebui investiţi 4-5 milioane de lei”.
Corpul A a fost construit şi inaugurat între 1967 şi 1970, fiind primul corp de clădire destinat exclusiv institutului de la Suceava, clădirea constituind nucleul dezvoltării campusului universitar sucevean. Corpul B avea să fie finalizat abia în anul 1982.
USV vrea 13 milioane de lei pentru investiţii
Universitatea din Suceava a cerut Ministerului Educaţiei, pentru capitolul investiţii, aproape 13 milioane de lei.
Gabriela Prelipcean a menţionat că, pe lângă demararea lucrărilor la Corpul A, prioritară în acest an este şi continuarea proiectului „Reabilitare amenajări exterioare şisistematizare verticală”, proiect ce se întinde pe mai mulţi ani şi care este estimat la suma de 12 milioane de lei.
„Acesta a fost singurul proiect de investiţii pentru care Ministerul a trimis fonduri anul trecut. În 2016 vom continua amenajarea unor alei pietonale în campus, în funcţie de suma pe care o vom primi de la minister”, a mai menţionat Prelipcean. Ministerul Educaţiei a alocat, în 2015, pentru investiţii circa 4 milioane de lei, bani insuficienţi pentru a continua sau pentru a iniţia investiţii de amploare în campusul studenţesc.