Toate aparatele de contorizare a consumului de energie termică ce înregistrează gigacaloriile consumate pentru asigurarea căldurii şi apei calde la blocurile racordate la sistemul centralizat de termoficare a municipiului Suceava vor fi înlocuite, în trei ani de zile, cu aparate noi, performante, cu citire de la distanţă, prin unde radio.
Operaţiunile vor începe chiar de anul acesta, prin înlocuirea a 1.136 de contoare de energie termică, ceea ce reprezintă cam 30% din numărul total al aparatelor de măsură montate la intrarea în blocuri sau scări de bloc.
Decizia de demarare a acestei proceduri a fost luată în unanimitate ieri, de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari prezenţi la şedinţa lunară cu conducerea municipalităţii sucevene, primarul Ion Lungu solicitându-le un vot consultativ înainte de demararea procedurilor de achiziţie, prin licitaţie publică.
„În bugetul pe acest an am aprobat 4,5 milioane de lei, adică un milion de euro, în afară de subvenţiei pentru căldura furnizată populaţiei, pentru a realiza investiţii în termoficare. Cei de la Thermonet au conturat o situaţie realistă şi alarmantă, din care rezultă că suntem într-o mare problemă cu contoarele de apă caldă şi căldură. O parte din contoare pot fi verificate metrologic, altele nu, pentru că au deja durata de viaţă depăşită. Având în vedere situaţia de la Termica, în ultimii ani nu s-au mai făcut nici acele verificări metrologice. De aceea propun ca 30% din contoare să le schimbăm în acest an, arestul să le verificăm metrologic, iar în trei ani să schimbăm aceste aparate de măsură de pe întreaga reţea. Vrem să ne asigurăm că oamenii plătesc exact ceea ce consumă”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.
Prezent la şedinţă, unul dintre cei doi acţionari ai firmei Thermonet, Valeriu Iftime, patronul firmei Elsaco, a oferit amănunte suplimentare referitoare la această operaţiune, necesară pentru o relaţie corectă cu consumatorul final, în care să nu fie loc de suspiciuni, dar şi despre planurile lor de modernizare a sistemului de termoficare, pornind chiar din vara acestui an.
„Suntem la dispoziţia consumatorilor, prin dumneavoastră. Ca să fim într-o relaţie corectă cu consumatorul avem nevoie de un cântar, cum ar fi la piaţă, între vânzător şi cumpărător. Din păcate, nu am crezut că poate fi aşa ceva cum am găsit, pentru că ne confruntăm cu o situaţie nu doar atipică, ci chiar bolnavă, privind relaţia dintre furnizor şi consumator. Anul acesta sperăm să corectăm parţial situaţia, să schimbăm toate contoarele care au probleme, cu uzură mare, pe celelalte să le verificăm metrologic, iar ulterior să le înlocuim cu altele noi, pentru a putea trece apoi la etapa următoare, a contorizării individuale”, a spus Valeriu Iftime.
Necesitatea unui program de înlocuire a tuturor sistemelor de contorizare la nivel de branşament, pentru imobilele racordate la sistemul centralizat, a fost subliniată şi de Raluca Roşca, reprezentant al Adunării Generale a Acţionarilor la Thermonet: „Din ultimele analize, este absolut necesar ca întreaga cantitate de energie termică furnizată să fie contorizată în mod corect, de aceea apelăm şi la sprijinul dvs. În situaţiile în care se semnalează nereguli, se constată sincope între ceea ce aţi consumat şi facturile înregistrate vă rugăm să vă adresaţi nouă, pentru că dorim ca Suceava să aibă un sistem de termoficare corect, iar fiecare cetăţean să plătească ceea ce consumă. Analizăm şi posibilitatea introducerii contorizării individuale, deocamdată nu avem o soluţie bine pusă la punct, însă imediat ce o vom avea o vom aduce la cunoştinţă”.
„Fără un serviciu bine pus la punct nu o să mai stea nimeni la termoficarea centralizată”
Acţionarul Thermonet le-a dat dreptate preşedinţilor de asociaţii care au semnalat faptul că multe din aceste aparate de măsură a energiei termice se află în cămine inundate, unde riscul defectării lor este foarte mare.
„Multe canale termice sunt făcute prost, nu au canalizare, apa care intră acolo nu are unde se scurge. Dacă nu li se face canalizare, putem să le golim şi de şapte ori pe săptămână, iar la fiecare ploaie vor fi pline din nou. Am avut 500 de contoare care s-au blocat din cauza condiţiilor de montaj, a umezelii. Tot ce vom monta acum vom pune în cămin doar dacă sunt condiţii, dacă nu, le vom duce pe casa scării, pentru că ce punem acum vor fi cu citire radio, să nu mai fie necesar să intrăm în casa omului sau în subsol”, a explicat patronul Elsaco, care a spus că este decis să facă tot ce este necesar pentru ca noua societate de termoficare a Sucevei să funcţioneze cât mai bine, iar consumatorii racordaţi la sistemul centralizat să fie mulţumiţi.
„Ne-a ajutat Dumnezeu şi iarna aceasta nu au fost probleme majore, nu a fost nici foarte frig, am avut doar o singură sincopă majoră, în decembrie, când a fost o problemă de combustibil, în rest am încercat ca tot ce înseamnă intervenţii, reparaţii, care sunt câte 2-3 pe zi, să le facem într-o viteză pe care dumneavoastră, ca şi consumator final, să nu o vedeţi. Este treaba noastră să ţinem sistemul sub supraveghere şi în funcţiune. Am toată dorinţa şi voinţa să fac această companie să meargă, dar ea nu poate să funcţioneze decât dacă dumneavoastră sunteţi mulţumiţi şi plătiţi. În privat se spune clientul nostru – stăpânul nostru şi vă asigur că aşa este. Fără un serviciu bine pus la punct nu o să mai stea nimeni la termoficare şi tot ce s-a investit până acum poate să moară. Sunt lucruri punctuale care pot fi rezolvate de Thermonet şi chestiuni majore care ţin de un program de investiţii. Dacă acesta îl punem la punct şi primăria îl agreează, putem rezolva foarte multe”, a adăugat Valeriu Iftime, prezent pentru a doua oară în ultimele trei luni în faţa reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari din Suceava.
Având girul asociaţiilor de proprietari, primarul Ion Lungu a spus că va demara curând procedurile de licitaţie pentru achiziţia a aproape 1.200 de contoare cu citire prin unde radio, care vor fi montate de anul acesta, concluzionând că, după cele prezentate la şedinţă de reprezentanţii Thermonet, “chiar de nu se vede încă luminiţa de la capătul tunelului, lucrurile încep să intre în normalitate”.
(17 feb 2016, 11:48:54