După aproape trei luni de blocaj pe piaţa lemnului, lucrurile încep să se mişte, mai ales că principala nemulţumire a forestierilor, preţul de pornire al masei lemnoase, a fost modificat recent, prin Hotărârea de Guvern 43/2016.
Conform acesteia, “s-a creat posibilitatea determinării, în condiţii de piaţă, a preţurilor de referinţă pentru anul de producţie 2016, pe specii/grupe de specii, sortimente, grade de accesibilitate şi tehnologii de exploatare, la nivel judeţean, pentru masa lemnoasă pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva”.
În medie, noile preţuri de referinţă pentru masa lemnoasă sunt cu aproximativ 30% mai mici decât cele stabilite în hotărârea de guvern anterioară, care a stârnit numeroase nemulţumiri în rândul forestierilor, generând blocarea licitaţiilor organizate de Regia Naţională a Pădurilor şi ample proteste în stradă.
Preţurile de referinţă a masei lemnoase sunt:
Preţurile de referinţă ale masei lemnoase pentru 2016, în judeţul Suceava
Chiar dacă preţurile masei lemnoase din pădurile Sucevei sunt vizibil mai mari decât în alte judeţe, pentru majoritatea sortimentelor, justificate de calitatea lemnului şi de costurile mai mari de administrare a suprafeţelor împădurite, răspândite pe un areal foarte mare, agenţii economici consideră că acum au ajuns la un nivel care le permite să îşi desfăşoare activitatea, fără teama că vor ieşi în pierdere.
Preţul de referinţă la răşinoase, după decizia veche şi conform noilor prevederi
Preţul masei lemnoase scoase la licitaţie este dictat şi de alte prevederi legislative introduse prin această HG, prin înmulţirea valorii de referinţă cu coeficienţii de ajustare pe grad de accesibilitate şi cu cei pe tehnologii de exploatare.
Astfel, pentru prima dată, a fost introdus în calcul, la licitaţie, criteriul de accesibilitate al masei lemnoase propuse spre exploatare. Potrivit noilor reglementări, "gradul de accesibilitate este distanţa determinată pe baza măsurătorilor din teren, pe traseul instalaţiei de scos-apropiat, dintre centrul de greutate al suprafeţei parchetului şi cea mai apropiată cale cu caracter permanent pentru transportul de mărfuri, rutier sau feroviar sau punctul naval de încărcare".
De exemplu, pentru extragerea lemnului din pădure dintr-o suprafaţă forestieră foarte apropiată de drumul auto, mai puţin de 250 de metri, costul acestuia creşte, pentru că preţul de referinţă se va înmulţi cu coeficientul 1,10, în vreme ce pentru exploatarea parchetelor aflate la mare distanţă de accesul rutier, peste 1.500 de metri, costul final scade, coeficientul de ajustare fiind 0,85.
În mod similar, necesitatea utilizării unor anumite tehnologii pentru exploatarea masei lemnoase poate duce la o scădere a preţului masei lemnoase, justificat de costurile suplimentare de scoatere din pădure. Valorile exacte ale coeficienţilor de ajustare sunt:
Valorile coeficienţilor de ajustare a preţului masei lemnoase
Aceste schimbări, cu efecte la nivel naţional, au fost determinate de seria de proteste iniţiate de Asociaţia Forestieră Bucovina, care, în colaborare cu alte asociaţii similare din ţară, inclusiv cu cele din industria mobilei, a organizat un protest de amploare la Bucureşti, unde, din cei aproape 5.000 de protestatari, 1.500 au fost suceveni, ulterior, noi proteste fiind organizate în ţară, la Suceava şi la Neamţ.
Anterior acestora, din cauza preţurilor impuse la nivel naţional de o altă hotărâre de Guvern, precum şi a condiţiilor de contractare a masei lemnoase, agenţii economici au refuzat să participe la licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Suceava (la fel s-a întâmplat şi la majoritatea unităţilor RNP din ţară), începând din decembrie 2015, încât volumul de masă lemnoasă de pe piaţă a ajuns la un minim istoric, fiind generată o criză cu efecte negative majore pe multe planuri.