Lucrările de restaurare a Muzeului de Istorie al Bucovinei au fost finalizate, mâine urmând a-şi începe activitatea comisia de recepţie, din care fac parte reprezentanţi ai muzeului, ai Consiliului Judeţean, ai Primăriei Suceava, ai Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, ai ISU etc.
Gabriela Dugan, de la departamentul de proiecte europene din cadrul Consiliului Judeţean Suceava, ne-a declarat, ieri, că dacă membrii comisiei de recepţie vor aprecia că lucrările sunt conforme, în câteva zile, maximum o săptămână clădirea restaurată va fi preluată de CJ de la constructor şi predată muzeului. La începutul lunii martie, angajaţii muzeului îşi vor lua în primire noile birouri, dar amenajarea expoziţiei permanente se va încheia abia la sfârşitul lunii aprilie. Directorul muzeului, Emil Ursu, ne-a declarat că de ieri a început procesul de monitorizare a condiţiilor de microclimat, respectiv temperatură şi umiditate. Când specialiştii vor aprecia că acestea au ajuns la parametrii optimi, va începe transferul colecţiilor în noile spaţii în care vor fi expuse publicului vizitator.
Vechea clădire a muzeului, construită la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului austriac Johann Buchner, a fost consolidată, restaurată, reamenajată şi extinsă cu încă două corpuri. Astfel, spaţiul disponibil s-a extins de la circa 3.000 de metri pătraţi la peste 5.000 metri pătraţi. Una dintre noile clădiri ridicate este destinată activităţilor administrative, iar cealaltă laboratoarelor. Spaţiile expoziţionale au fost extinse şi toate birourile funcţionează la ultimul nivel. Pe lângă sălile de conferinţă, săli multimedia, bibliotecă, muzeul are acum şi două terase care vor fi deschise publicului. De remarcat că toată structura de grinzi de la mansarda clădirii originale, construită acum mai bine de 100 de ani, este impecabilă şi a fost păstrată şi pusă în valoare.
Valoarea contractului de finanţare a consolidării şi restaurării Muzeului Bucovinei, semnat de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, este de 60,6 milioane de lei. Licitaţia de execuţie a fost câştigată de asocierea între firmele General Construct Suceava, Loial Impex Suceava, Restaco Suceava, ConBucovina Suceava şi Grup Corint Alba Iulia.