Vineri, 12 februarie, la Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc a fost vernisată expoziţia dedicată comemorării a 125 de ani de la moartea renumitului pictor bisericesc, geniul penelului din Bucovina, Epaminonda Bucevschi. Expoziţia temporară cuprinde 11 lucrări din colecția Muzeul „Arta Lemnului”, putând fi vizitată până la finele lunii martie.
Reprezentanţii muzeului au transmis că expoziţia vizează „prezentarea unei sinteze biografice a vieţii pictorului în contextul istoric şi cultural românesc din Bucovina. Sinteza este destinată popularizării operei lui, cu scopul înţelegerii pe deplin a contribuţiei marelui pictor în patrimoniul culturii noastre româneşti”.
Pictorul Epaminonda Bucevschi s-a născut la Iacobeni, la 3 martie 1843, tatăl său, preotul Dumitrache, fiind un intelectual de marcă al timpului. După cursurile primare la Suceava, frecventează Liceul german din Cernăuţi, unde îl are profesor pe Aron Pumnul. Termina liceul la Blaj şi urmează Seminarul Teologic la Cernăuţi.
Bolnav de plămâni, nu este hirotonit preot şi, prin strădaniile mitropolitului Silvestru Morariu-Andrievici, beneficiază de o bursă la Academia de Artă din Viena, unde primeşte premiul pentru excelenţă "Grundel". O mare realizare a lui Epaminonda Bucevschi este participarea la ornamentarea Reşedinţei Mitropolitane a Bucovinei şi a Dalmaţiei (astăzi Universitatea din Cernăuţi). După o lungă şi grea suferinţă, măcinat de boală, moare singur la data de 13 februarie 1891, la doar 48 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Horocea – Cernăuţi.
„Suntem onoraţi să avem în patrimoniul muzeului lucrări ale marelui artist, cunoscut prin tablourile, portretele şi frescele sale, nu numai în Bucovina şi România, ci şi în multe ţări din Europa”, au mai completat reprezentanţii muzeului din Câmpulung.