Prima întâlnire de anul acesta a creditorilor fostei societăţi de termoficare a Sucevei, Termica SA, a fost una tensionată, mai ales că aproape 80 de foşti angajaţi, disponibilizaţi după falimentul acesteia, s-au adunat de dimineaţă în faţa clădirii unde a fost programată şedinţa.
Fără a protesta în vreun fel, ci doar aşteptând în faţa clădirii, aceştia au pus oarecum presiune pe creditori, care au fost confruntaţi cu o decizie grea, pusă pe ordinea de zi a problemelor discutate, la solicitarea expresă a foştilor angajaţi de la Termica. Mai exact, aceştia solicită să le fie acordate salarii compensatorii – contravaloarea a câte opt salarii de care beneficiau când erau în activitate.
„Suntem la mila creditorilor, neavând un contract colectiv”
Solicitarea lor are ca bază faptul că toţi ceilalţi foşti colegi ai lor, care au fost disponibilizaţi anterior, au primit salarii compensatorii, chiar şi în număr mai mare decât cele opt solicitate de ei.
Numai că, spre deosebire de cei care au fost trimişi acasă în etapele anterioare de reducere a personalului de la Termica, cei care au fost disponibilizaţi anul trecut nu mai aveau ca bază legală un contract colectiv de muncă valabil, ceea ce face ca solicitarea lor să depindă în întregime de voinţa creditorilor de a renunţa la o parte din banii pe care îi au de recuperat din vânzarea activelor şi pasivelor societăţii, pentru a le acorda acest ajutor financiar.
„Suntem la mila creditorilor, neavând un contract colectiv, pentru că ni s-au pus piedici în semnarea acestuia. Toţi avem peste 50 de ani, suntem în şomaj acum, nu prea mai ai cum să găseşti un loc de muncă, de aceea sperăm să ne ajutăm pentru o perioadă cu aceşti bani, din salariile compensatorii”, a spus Ioan Patraş, unul dintre foştii salariaţi ai Termica.
Şedinţa creditorilor, întreruptă de foştii salariaţi ai Termica
Situaţia a devenit mai tensionată când foştii salariaţi au aflat că în cadrul adunării creditorilor fostei societăţi de termoficare propunerea care îi viza nu a avut un rezultat favorabil.
Nemulţumiţi, aceştia au intrat în clădire, în sediul lichidatorului judiciar MGA Insolvency SDRL Suceava, unde avea loc adunarea creditorilor falimentarei Termica, cerând explicaţii.
„Am făcut lobby pentru a fi aprobată acordarea acestor salarii compensatorii. Până acum voturile <pentru> sunt din partea Primăriei Suceava şi a Bioenergy. Din păcate ACET-ul s-a sucit”, le-a spus primarul Ion Lungu, care a ieşit din şedinţă pentru a discuta cu foştii angajaţi ai Termica.
Aceştia au întrebat cum de e posibil ca ACET-ul să voteze altceva decât primăria, în condiţiile în care municipalitatea se află printre acţionarii operatorului regional de servicii de apă şi canalizare.
„Nu este SRL-ul meu, ci o companie cu conducere proprie, acţionari şi un consiliu de administraţie, care ia decizii acolo. ACET-ul a spus clar – sunt de acord să voteze, dacă există contract colectiv de muncă. Chiar de vota ACET-ul tot nu trecea, pentru că votul decisiv este la Finanţe, care au 17% din masa credală. O soluţie finală nu este pronunţată astăzi. Discuţiile vor fi reluate. Dacă reprezentanţii Unicom votau, lucrurile erau simplificate, pentru că au un procentaj mai mare. Astăzi, propunerea de acordare a salariilor compensatorii nu e nici aprobată, nici respinsă. S-a cerut acel termen de prorogare. Sunt alături de dumneavoastră, vreau să vă ajut, voi merge cu această propunere în AGA la ACET, dar să nu credeţi că societatea este la mine în buzunar”, a mai explicat primarul Ion Lungu, în calitate de creditor al Termicii, în condiţiile în care Primăria Suceava are de recuperat 4% din valoarea datoriilor rămase în urma fostei societăţi de termoficare.
Reprezentantul lichidatorilor judiciari ai Termica, Teodor Matei, care, în numele foştilor angajaţi, a şi introdus problema plăţilor compensatorii pe ordinea de zi a şedinţei, a discutat de asemeni cu ei, încercând să calmeze spiritele: „Îmi pare rău că s-a ajuns în situaţia asta. Nu e corect să se intre în sediu, peste cei care sunt în şedinţă. Astăzi nu s-a luat o hotărâre finală, se va decide după ce trece perioada de prorogare. În acest timp vom încerca să-i convingem şi pe cei care au votat contra, dar, în momentul de faţă, nu există bază legală pentru acordarea acestor beneficii băneşti. Sunt banii creditorilor şi oricare din noi riscăm să ni se facă plângeri penale pentru că am dat banii lor unor persoane. Facem eforturi să rezolvăm această problemă. Nu există nişte bani pe care să vi-i putem împărţi astăzi, aici”.
Răspunsurile nu i-au mulţumit pe foştii salariaţi de la Termica, care vor neapărat să li se dea salarii compensatorii.
„Cu ce suntem noi de vină că nu avem contract colectiv de muncă? Toată lumea a plecat până acum cu plăţi compensatorii, noi de ce nu primim nimic?”, a spus o fostă salariată, care a lucrat 30 de ani la societatea respectivă.
Problema salariilor compensatorii va fi discutată din nou de creditorii de la Termica, curând, decizia finală depinzând de votul Unicom, fostul furnizor de cărbune al societăţii, care are de recuperat cea mai mare parte a datoriilor societăţii, cât şi de cel al Finanţelor, care au 17% din masa credală.
Pe lângă şomaj, foştii salariaţi de la Termica beneficiază şi de un venit de completare, care li se acordă până la încadrarea într-un nou loc de muncă, sau cel mult 20 de luni, de la bugetul de stat.
(13 feb 2016, 13:16:02