Primul român care a beneficiat de o inimă artificială, Radu Curcă, din comuna Boroaia din judeţul Suceava, are de ieri o inimă nouă. Operaţia s-a efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, cordul fiind prelevat de la un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Timişoara, aflat în moarte cerebrală.
Radu Curcă are 45 de ani şi de anul trecut, din 15 ianuarie, a trăit cu inima artificială implantată tot la Târgu Mureş. Referitor la intervenţia chirurgicală de ieri, dr. Horaţiu Suciu, medic coordonator transplant, a declarat că "a fost mai dificilă operaţia pentru că trebuia scos aparatul. A fost practic o retransplantare, a ieşit bine, e ziua zero şi să sperăm că va fi foarte bine. A avut mai multe atacuri cerebrale."
Bărbatul din Boroaia este primul român care a beneficiat de un implant de inimă artificială făcut în ţara noastră. Şi atunci, ca şi acum, operaţia a durat mai multe ore şi din punct de vedere medical a fost un succes deoarece i-a permis pacientului să supravieţuiască până acum, când familia tânărului de la Timişoara a fost de acord cu donarea de organe, inima a fost compatibilă cu organismul lui Radu Curcă şi acesta a fost programat imediat pentru transplant.
Suceveanul s-a născut cu insuficienţă cardiacă, starea sa de sănătate agravându-se în urmă cu patru ani, după moartea fiului său. A fost pe lista de aşteptare pentru transplant un an şi jumătate, însă o serie de complicaţii pulmonare nu i-ar fi permis să suporte o astfel de intervenţie, chiar dacă s-ar fi găsit un donator compatibil, astfel că medicii s-au gândit atunci la o alternativă, respectiv la inima artificială.
După intervenţia în premieră realizată anul trecut la Tg. Mureş, i s-a implantat un dispozitiv pentru pomparea sângelui, conectat la o baterie exterioară reîncărcabilă.
Intervenţia a costat 90.000 de euro şi a fost suportată de Casa de Asigurări de Sănătate. România era singura ţară din Europa de Est în care nu se practicase o astfel de intervenţie.