Municipiul Suceava se situează pe locul 13 în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri, realizat de revista Forbes, care a făcut un clasament naţional, cu 40 de poziţii.
Topul Forbes - 40 cele mai bune oraşe pentru afaceri din România a ajuns la a patra ediţie.
Conform celor de la Forbes România, metodologia prin care au fost departajate oraşele este următoarea - au fost analizate reşedinţele de judeţ, polii de business din fiecare unitate administrativă, am fost luate în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe judeţ, PIB-ul pe cap de locuitor, societăţile comerciale cu capital străin, câştigul salarial, şomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuinţe, unităţile de învăţământ). Datele statistice necesare au ca surse Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Finanţelor Publice şi portalul listafirme.ro.
Spre deosebire de anii trecuţi, cei de la Forbes au luat în calcul şi situaţia creată de problemele cu legea pe care le au mai mulţi primari ai oraşelor analizate, fiind aplicată o penalitate de 10% din punctajul final pentru oraşele ai căror edili au fost reţinuţi pentru fapte nelegale, în ideea că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administraţiei locale sunt corupţi.
Totodată, pentru a radiografia şi mai fidel economiile locale, au întocmit, pentru fiecare judeţ în parte, un top 10 al celor mai relevante companii, luând în considerare cifra de afaceri, profitul net, numărul de angajaţi şi nivelul capitalurilor proprii.
Scopul acestui clasament este identificarea discrepanţelor economice dintre principalele oraşe din România, a avantajelor lor pentru posibilii investitori şi, în cele din urmă, a potenţialului pe care fiecare dintre acestea îl oferă din perspectiva nivelului de trai.
Suceava – printre cele mai profitabile oraşe ale Moldovei
Conform analizei efectuate de cei de la Forbes, Suceava a fost mereu printre cele mai profitabile oraşe ale Moldovei. Singurul oraş din Moldova mai bine poziţionat în clasament este Iaşi, care se află pe locul 10.
Domeniile economice din care provin cele mai de succes companii sucevene sunt fabricarea hârtiei şi cartonului, fabricarea produselor lactate, industria extractivă sau industria uşoară. Din punct de vedere al structurii acţionariatului, şapte companii din topul primelor zece din judeţ sunt deţinute integral de români. ACET SA, compania de pe locul al doilea, este controlată de autorităţile locale şi are activităţi în distribuţia apei. Aceasta împarte podiumul cu două companii ce au acţionariat majoritar străin, Ambro SA – cu activităţi în fabricarea hârtiei şi cartonului – şi Dorna Lactate SA – fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor. Printre cele mai puternice companii sucevene este şi Calcarul SA, cu activităţi în industria extractivă, deţinută de Nicolae Troaşe. Aceasta este prezentă şi în cea mai recentă ediţie a topului Forbes 500.
Oraşele din fruntea clasamentului Forbes
Locul 1: Timişoara
Timişoara este, pentru a doua oară consecutiv şi a treia dată în istorie, cel mai bun oraş pentru afaceri din România.
Locul 2: Cluj-Napoca
Capitala economică a Transilvaniei depăşeşte anul acesta Capitala de facto a României în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri.