Mai mulţi locuitori din Adâncata au sesizat în ultimele zile că vulpile ies din pădure şi apar din ce în ce mai des în zonele locuite. Oamenii sunt panicaţi de comportamentul suspect al animalelor sălbatice, care le intră în curţi şi le mănâncă păsările, fără a se feri prea mult de prezenţa umană. Cea mai mare temere este legată de posibilitatea ca o parte din vulpi să fie turbate, astfel că oamenilor le este frică să-şi mai lasă copiii la joacă.
Primarul din Adâncata, Viorel Cucu, a precizat că a primit în ultimele zile cinci sesizări de la oameni cărora vulpile le-au omorât păsările din curte sau din coteţ. Ultima victimă a fost chiar preotul paroh de la biserica nouă din Adâncata, care locuieşte în centrul satului. Viorel Cucu a precizat că va înainta sesizări scrise către Garda Forestieră (fostul ITRSV) şi către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, pentru a se lua măsuri de reducere a efectivelor.
„Este în mod clar o problemă, oamenii sunt îngrijoraţi şi credem că problemele au apărut din cauza înmulţirii numărului de vulpi”, a declarat Viorel Cucu.
Contactat de reporterii Monitorului de Suceava, Leon Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, a confirmat că numărul de vulpi este mare în tot judeţul.
“Probabil aceste apariţii sunt din cauza înmulţirii efectivelor şi posibil şi din cauză că, în lipsa zăpezii care să le faciliteze vânatul, vulpile au intrat spre zonele locuite, în căutare de hrană. Numărul mare de vulpi este o realitate apărută din cauză că acestea nu au valoare economică şi nu sunt tentante pentru vânători”, a explicat Leon Postolache. Acesta a precizat că, în principiu, riscul ca vulpile care au apărut în zonele locuite să fie turbate este redus, având în vedere că incidenţa virusului rabiei este scăzută în judeţ.
„După campania de vaccinare antirabică aeriană au fost vânate 250 de vulpi, iar în urma examenelor efectuate a rezultat că ne încadrăm într-un procent bun de imunizare”, a declarat Leon Postolache. Cum însă riscul existenţei virusului rabiei nu poate fi exclus, acesta a precizat că medicul veterinar din zonă va monitoriza mult mai atent situaţia.
Creşterea efectivelor de vulpi are mai multe efecte nedorite, printre care şi faptul că acestea consumă mult puiet de căprioare sau de iepuri.
În urmă cu câţiva ani, rabia a fost o problemă majoră în judeţ, înregistrându-se anual zeci de focare. De cele mai multe ori virusul rabiei a fost răspândit de vulpi. Şi atunci animalele turbate îşi făceau apariţia în zone locuite. Mai multe campanii de vaccinare a acestora, prin plasarea de momeli vaccinale în pădure, au redus incidenţa virusului.