La Biserica Catolică ,,Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava a fost marcată luni, 8 februarie, Ziua Internaţională de Rugăciune pentru Victimele Traficului de Persoane. Enoriaşii s-au rugat la cele două slujbe care s-au oficiat în cursul zilei de luni pentru victimele traficului de persoane. Preotul Iosif Păuleţ, preot paroh la Biserica Catolică „Ioan Nepomuk”, a explicat că patroana cerească a victimelor traficului de persoane a fost aleasă o sfântă mai apropiată de zilele noastre, Sfânta Josefina Bakhita (1869-1947). „Este o sfântă de culoare, născută în Sudan, care a trăit experienţa răpirii şi a sclaviei, până acolo încât şi-a uitat şi numele, fiind numită Bakhita, adică <noroc>. Dumnezeu a ajutat-o să găsească inima iubitoare a unui consul italian, apoi să ajungă în Italia într-o mănăstire unde a primit un nou nume, Iosefina. A fost un strălucit exemplu de iubire, slujindu-i pe cei săraci şi bolnavi, pe copii şi pe bătrâni. Toţi o numeau <Maica noastră neagră>. Vrem să-i urmăm exemplul, vrem să fim solidari cu toţi aceia care luptă pentru libertatea persoanei umane. Ne rugăm lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfintei Iosefina Bakhita, ca lumea să fie eliberată de toate formele de sclavie. Cerem libertatea tuturor celor care suferă din cauza ameninţărilor, minciunilor şi violenţei. Vrem să trăim toţi ca fraţi şi surori, egali în demnitate, aşa cum ne-a creat Dumnezeu”, a spus preotul Iosif Păuleţ.
Subcomisarul de poliţie Liliana Orza, coordonatorul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava, a explicat că pe plan local Biserica Catolică ,,Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava, alături de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Biserica Creştină Filadelfia, a fost alături de Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava şi în marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, pe 18 octombrie. „S-au amenajat şi atunci, şi acum, pe 8 februarie, locuri speciale unde au fost aprinse lumânări pentru victimele traficului de persoane, fiecare dintre participanţi având posibilitatea să aprindă o lumânare şi să înalţe un gând pentru acele victime care au murit sau se află într-o formă de exploatare şi nu au puterea să rupă acest lanţ al tăcerii”, a spus Liliana Orza.
Rugăciune
Implicarea societăţii civile în lupta împotriva acestui flagel este unul din dezideratele Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. Liliana Orza a completat că „un om prevenit este un om salvat. De aceea, acţiunile noastre se concentrează foarte mult pe activităţile de prevenire pe care le desfăşurăm atât în mediul şcolar, cât şi în rândul categoriilor vulnerabile”.
Comisia Pro Demnitatea Femeii, din cadrul Conferinţei Române a Superioarelor Majore (CRSM), în colaborare cu Acţiunea Catolică din România şi Asociaţia Solwodi, a propus o invitaţie la rugăciunea, pentru ziua de 8 februarie, către Sfânta Bakhita, patroana victimelor traficului de persoane: "(...) Dă-ne înţelepciunea şi curajul de a-i găsi şi ajuta pe cei ale căror trupuri, inimi şi suflete au fost atât de grav rănite, pentru ca împreună să împlinim dorinţa ta de a fi fraţi şi surori. Fă ca exploatatorii să rămână cu mâinile goale şi ajută-ne să proclamăm tuturor libertatea, care este darul tău făcut tuturor".