Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 10 feb 2016 - Anul XXI, nr. 33 (6146)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Monitorizare la coteţ

Din cauza denumirii ”gripă porcină”, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a cerut veterinarilor supravegherea porcilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Denumirea sub care mai circulă gripa cu virus AH1N1, cea de ”gripă porcină”, a provocat confuzie în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava. Deşi la şedinţa extraordinară a CJSU, convocată de preşedintele comitetului, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, au fost reprezentate atât Direcţia Sanitar-Veterinară, cât şi Direcţia de Sănătate Publică, în ”Planul Judeţean de Urgenţă în cazul epidemiei/pandemiei cu gripă” au fost cuprinse şi măsuri care vizează monitorizarea porcilor din fermele şi gospodăriile populaţiei din judeţ.

Astfel, la punctul 4 al ”Planului de Urgenţă”, de aplicarea căruia este responsabil directorul DSVSA, s-au stabilit şi măsurile următoare: numirea unei persoane responsabile cu ”Gripa” din cadrul DSVSA; evaluarea permanentă a situaţiei şi estimarea evoluţiei viitoare în vederea asigurării unui răspuns rapid şi eficient; întărirea biosecurităţii fermelor de porci şi intensificarea măsurilor de supraveghere a gospodăriilor populaţiei, pentru specia suinelor; monitorizarea şi analizarea furajelor care conţin făinuri de origine animală; asigurarea controlului preventiv pentru transporturile cu animale vii în pieţe şi târguri, precum şi al celor destinate abatorizării; obligarea agenţilor economici implicaţi în lanţul alimentar să instituie măsurile preventive epidemiologice necesare diminuării până la eliminarea a pericolului contaminării personalului şi/sau a produselor; luarea deciziei de oprire a funcţionării unor târguri şi oboare.

 

Virusul AH1N1 se transmite la fel ca virusul gripei sezoniere

Asta, în condiţiile în care toate studiile de specialitate arată în mod clar că virusul AH1N1 se transmite doar de la om la om şi nu a fost depistat la porci. Pe site-ul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, http://www.mateibals.ro/ah1n1/index.html, accesibil oricui, se precizează că noul virus gripal AH1N1, descoperit recent (în 2009), este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume.

În plus, există dovezi că acest virus se transmite de la om la om.

Noul virus gripal AH1N1 se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană, din picăturile răspândite de o persoană la altă persoană, din picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas, precizează toţi specialiştii în boli infecţioase.

”Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest nou virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de porc”, mai informează infecţioniştii de la institut. Informaţii de specialitate despre gripa cu AH1N1 sunt disponibile, de asemenea, pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 

Veterinarii supraveghează porcii pentru o cu totul altă boală

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Leon Postolache, ne-a declarat, ieri, că el a lipsit de la şedinţa CJSU din 30 ianuarie a.c., dar s-a informat de la colegul său care a fost şi a explicat că ”probabil s-a avut în vedere o măsură suplimentară, dacă apar interferenţe între diferite tipuri de virus”. ”Noi monitorizăm efectivele de porci pentru pesta porcină africană, boală la care Europa este indemnă, dar au apărut cazuri la suine în Ucraina. Virusurile au origine genetică comună, dar nu s-au semnalat cazuri de transmitere de la porc la om. Poate se doreşte o comparare a situaţiei epidemiologice”, ne-a declarat dr. Postolache. Medicul veterinar a mai spus că monitorizarea efectivelor de porci pentru pesta porcină africană a fost solicitată de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, aceasta fiind realizată prin supraveghere clinică şi recoltare de probe, iar în caz de apariţie a bolii, identificarea tipului de virus. În cazul în care ar apărea pesta porcină africană la porci în România, măsura luată este uciderea şi distrugerea animalelor contaminate.

 

Gripa cu AH1N1, infirmată la pacienţii internaţi la Suceava

Mai precizăm că pentru prevenirea apariţiei gripei cu AH1N1 se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea cu săpun, după manipularea cărnii crude, a mâinilor, a suprafeţelor şi a echipamentelor folosite. 

Simptomele gripei AH1N1 la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea eventual alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), dureri de cap, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu virus AH1N1.

În judeţul Suceava, de la începutul sezonului de gripă, până acum a fost confirmat de Institutul Cantacuzino un singur caz cu AH1N1; evoluţia stării de sănătate a pacientului a fost favorabilă şi a fost externat din spital la mijlocul săptămânii trecute. Alţi cinci pacienţi cu afecţiuni respiratorii se află internaţi în secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă Suceava, dar pentru nici unul nu s-a confirmat gripa cu AH1N1. Rezultatele probelor trimise la Institutul Cantacuzino au fost transmise către DSP Suceava ieri, la amiază, şi au infirmat prezenţa virusului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din cauza denumirii ”gripă porcină”, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a cerut veterinarilor supravegherea porcilor.
 Vizualizări articol: 2353 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Din cauza denumirii ”gripă porcină”, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a cerut veterinarilor supravegherea porcilor3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de roșii (versiune de iarnă) Amatorii de supă de roșii știu bine că preparatul nu iese bine cu tomate luate de prin supermarket, care nu au nici un gust. Există însă și o versiune de iarnă a clasicei rețete a supei de roșii, care se poate pregăti astfel rapid și iese... Citeşte