Cele nouă facultăţi ale Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava au stabilit condiţiile de admitere pentru anul universitar 2016-2017, viitorii studenţi ai instituţiei urmând să fie admişi după aceleaşi reguli ca şi anul trecut.
Astfel, facultăţile păstrează modalitatea de calcul a mediei de admitere, respectiv pe baza mediei şi a notelor de la bacalaureat. Mediile sau notele obţinute de candidaţi în timpul anilor de liceu nu vor fi luate în considerare.
Admiterea de la Universitatea din Suceava se organizează în două sesiuni:18-29 iulie 2016 şi 5-16 septembrie 2016.
Condiţiile de admitere
Universităţile trebuie să stabilească cu cel puţin şase luni înainte metodologia de intrare la facultăţile instituţiei, astfel încât viitorii boboci să-şi calculeze şansele şi să se pregătească pentru sesiunea de admitere.
La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării formula de calcul a mediei de admitere ţine seama în proporţii egale de nota obţinută la proba de limba şi literatura română de la bacalaureat şi media generală a acestui examen.
La admiterea la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, media examenului de bacalaureat contează în proporţie de 80%, iar nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale examenului de bac cântăreşte 20%.
Media pentru admiterea la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică este constituită din media examenului de bacalaureat (80%) şi nota la proba scrisă la limba şi literatura română (20%). Totodată, candidaţii vor completa o scrisoare de intenţie (formular tipizat ce se poate descărca de pe site-ul facultăţii) pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive, notată cu calificativ Admis/Respins.
Media aritmetică între nota obţinută la limba şi literatura română la bac şi nota obţinută la proba la alegere a profilului şi specializării din cadrul bacului va fi biletul de intrare al candidaţilor la Facultatea de Istorie şi Geografie.
La Facultatea de Inginerie Alimentară admiterea ţine seamă, în proporţii egale, de media de la bac şi nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale acestui examen.
La Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management formula de calcul a mediei de admitere va fi media aritmetică dintre nota cea mai mare obţinută la examenul de bacalaureat (probe scrise) şi a doua notă, în ordine descrescătoare, dintre notele obţinute la bac.
Aceeaşi formulă de admitere este valabilă şi în cazul Facultăţii de Silvicultură.
Candidaţii care vor să ocupe un loc la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei vor susţine o probă de eliminatorie, de testare a cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive şi a aptitudinilor vocaţionale, care va fi notată de o comisie cu calificativele Admis sau Respins. Media de admitere se calculează ca medie aritmetică dintre nota bacului şi nota de la disciplina limba şi literatura română din cadrul acestui examen.
În vederea admiterii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, candidaţii vor susţine o probă sportivă sau un test motric. Calculul mediei de admitere diferă în funcţie de proba pe care o va susţine candidatul. Pentru cei care vor alege o probă sportivă, bacul va conta în proporţie de 30%, iar pentru cei care vor susţine testul motric bacul va constitui 60% din media de admitere.