Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 feb 2016 - Anul XXI, nr. 33 (6146)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Economic, la pământ

Blocajul de pe piaţa lemnului continuă, în ciuda măsurilor recente luate de Guvern

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai recente măsuri luate de Ministerul Mediului cu privire la deblocarea licitaţiilor de masă lemnoasă, respectiv demiterea în bloc a Consiliului de Administraţie al Romsilva, nu a reuşit să contribuie la rezolvarea tensiunilor din interiorul sectorului şi reluarea în parametri normali a activităţii.

„Blocajul continuă întrucât, deşi Guvernul a modificat Regulamentul de vânzare a masei lemnoase prin hotărâre de guvern, aceasta nu a fost publicată, iar noua decizie de preţuri de referinţă pentru masa lemnoasă care trebuie aprobată în baza acestei hotărâri de guvern este în continuare blocată. În plus, noua decizie de preţuri este elaborată în continuare unilateral de Romsilva, netransparent, ministerul neasumându-şi nici un rol de mediere. În consecinţă, Romsilva continuă să ţină licitaţii în baza vechiului Regulament şi a vechii decizii de preţuri! Blocajul este în continuare total la două săptămâni de la protestul din Bucureşti”, afirmă Asociaţia Forestieră Bucovina, într-un comunicat transmis recent, prin care anunţă continuarea protestelor de amploare.

Ieri, protestul forestierilor a ajuns la Neamţ, un alt judeţ cu tradiţie în exploatarea şi prelucrarea masei lemnoase.

 

Pierderi de sute de milioane de euro şi 130.000 de locuri de muncă afectate

Blocajul de pe piaţa lemnului, din întreaga ţară, are efecte multiple, de la o lipsă accentuată a masei lemnoase, ce afectează numeroase sectoare economice, la pierderi imense pentru bugetul de stat.

Conform unor calcule efectuate de Fordaq, liderul pieţei online de cherestea şi produse din masă lemnoasă, „ca urmare a preţurilor excesive practicate de Romsilva în ultimii 3 ani, s-a înregistrat o scădere a volumului de masă lemnoasă exploatată legal din pădurile statului de la 9,7 milioane mc în 2013, la 9,3 milioane mc în 2014 şi 8,9 milioane mc în 2015. Prin pierderea primelor două luni din 2016 (termenul cel mai optimist de reprogramare a licitaţiilor în baza noului Regulament şi a unei noi decizii de preţuri este 1 martie) în piaţă sunt doar 1,5 milioane mc masă lemnoasă în loc de 4,5 milioane mc. Considerând valoarea adăugată medie de 280 euro/mc pentru fiecare metru cub de masă lemnoasă brută prin prelucrare în industria lemnului (acesta este nivelul actual de performanţă al acestei industrii) şi pierderea minimă de două milioane mc neexploataţi, pierderea acestei industrii ca cifră de afaceri este de 560 milioane euro! Considerând un indice mediu de colectare de 32% din cifra de afaceri prin taxe şi impozite, pierderea la bugetul de stat este de 180 milioane euro. Dincolo de aceste cifre, situaţia creată afectează în mod direct peste 130.000 oameni, angajaţi în sectorul forestier”.

Prin intermediul acţiunilor de protest organizate pe parcursul lunii ianuarie la nivel central, dar şi pe plan local, reprezentanţii sectorului forestier urmăresc nu doar anularea licitaţiilor anunţate şi reprogramarea rapidă a acestora cu preţuri stabilite conform unei metodologii noi, bazată pe preţurile sortimentelor de masă lemnoasă în piaţă, în conformitate cu modificările aduse HG 924/2015, ci şi depolitizarea şi restructurarea Regiei Naţionale Romsilva, acţiuni considerate esenţiale pentru însănătoşirea mediului de afaceri din sectorul forestier, precum şi continuarea măsurilor de combatere a tăierilor ilegale concomitent cu adoptarea unei strategii forestiere naţionale care să conducă la punerea în valoare a uriaşului potenţial de creştere al acestei ramuri economice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blocajul de pe piaţa lemnului continuă, în ciuda măsurilor recente luate de Guvern.
 Vizualizări articol: 2265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Blocajul de pe piaţa lemnului continuă, în ciuda măsurilor recente luate de Guvern5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de roșii (versiune de iarnă) Amatorii de supă de roșii știu bine că preparatul nu iese bine cu tomate luate de prin supermarket, care nu au nici un gust. Există însă și o versiune de iarnă a clasicei rețete a supei de roșii, care se poate pregăti astfel rapid și iese... Citeşte