Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2016 - Anul XXI, nr. 32 (6145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Proiectul „10 pentru folclor” a debutat ieri la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Suceava, în prezenţa unui public numeros

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Proiectul „10 pentru folclor”, care are ca scop introducerea folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile din judeţul Suceava, a debutat ieri la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Suceava, în prezenţa unui public numeros. Evenimentul s-a desfăşurat în sala de sport a unităţii de învăţământ, unde au răspuns invitaţiei copii, profesori, dar şi părinţi. Cei „10 pentru folclor”, Leonard Zamă (poli-instrumentist), Costinel Leonte (maestru coregraf), Constantin Mândrişteanu (instrumentist), Angelica Flutur (interpret de muzică populară), Alexandru Brădăţan (interpret de muzică populară), Viorel Varvaroi (directorul Centrului Cultural Bucovina), Loredana Ceică (inspector şcolar), Giani Leonte (preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ - Suceava) şi Mihaela Bârsan, realizator emisiuni folclorice şi moderatoarea evenimentului, au pledat în faţa publicului în favoarea introducerii folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile din judeţul Suceava prin discursuri, piese folclorice vocale şi instrumentale. Printre cei „10 pentru folclor” se numără şi George Sârbu (dirijor şi folclorist), dar problemele de sănătate nu i-au permis să fie prezent ieri la deschiderea proiectului. Maestrul Sârbu a fost reprezentat de fiica lui, profesoara Oana Sârbu-Botezat, coordonatoarea Ansamblului de copii şi tineri „Balada Bucovinei”.

 

„Folclorul nu trebuie marginalizat, ci trebuie studiat”

Iniţiatoarea proiectului, Mihaela Bârsan (realizatorul emisiunii folclorice „Izvoare” de la Intermedia Suceava), a spus că „ideea introducerii folclorului ca obiect de studiu opţional în şcoli nu este una nouă, pentru că deja există şcoli în care profesori, învăţători predau ca obiect opţional această tematică. Noi considerăm că, totuşi, sunt foarte puţine şcoli în care se predă o astfel de materie, dacă ne raportăm la numărul de şcoli existente în judeţul Suceava. De aceea, am considerat că în situaţia în care noi o să ne unim forţele, reprezentanţi ai mass-media, ai instituţiilor abilitate şi, nu în ultimul rând, cu sprijinul artiştilor profesionişti, putem transmite un mesaj foarte puternic”.

Unul dintre cei mai apreciaţi poli-instrumentişti din ţară, Leonard Zamă, a venit în faţa copiilor, în principal, cu mai multe instrumente muzicale. El a prezentat publicului tilinca şi fluieraşul fără dop, două instrumente specifice din Bucovina, la care a şi cântat, spre încântarea celor mici. Artistul i-a invitat alături de el pe o parte dintre membrii orchestrei Ansamblului artistic profesionist „Ciprian Porumbescu”, care l-au acompaniat atunci când a interpretat folclor din Moldova la cimpoi, taragot şi alte instrumente tradiţionale. „Sunt pentru introducerea folclorului în şcoli, ca obiect opţional, pentru ca cei mici, copiii, să ştie de unde vin melodiile, atunci când le ascultă. Folclorul nu trebuie marginalizat, ci trebuie studiat”, a spus Leonard Zamă.

 

„Le place foarte mult muzica populară şi sunt foarte mândri de obârşia lor”

Eleva Teodora Buculei, care este în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Suceava, s-a aflat printre susţinătorii proiectului şi ne-a spus că „folclorul este foarte important pentru că ne reprezintă pe noi, ca naţiune, ne reprezintă această frumoasă ţară, România. De aceea, sper ca acest proiect să se realizeze, să-şi atingă scopul şi mă bucur foarte mult pentru această iniţiativă. Eu cânt folclor şi mă bucur că pot să particip la acest eveniment”.

O altă elevă de la aceeaşi şcoală, Denisa Pelin, din clasa a II-a B, a participat ieri la debutul proiectului „10 pentru folclor” pentru că „îmi place foarte mult muzica. Am cântat şi în spectacole şi îmi place în mod deosebit muzica populară”.

Directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Suceava, profesoara Sidonia Apetrei, ne-a spus că „noi putem spune că am văzut pe viu cât de necesar este să fie predat în şcoli folclorul, pentru că de câţiva ani avem în şcoala noastră acest opţional <Folclorul din Bucovina>. De aceea, nu întâmplător prima întâlnire a acestui proiect, <10 pentru folclor> a avut loc în şcoala noastră. Deşi suntem şcoală de oraş, copiii, aparent, ar fugi de tradiţii. În fapt, nu este deloc adevărat. Le place foarte mult muzica populară şi sunt foarte mândri de obârşia lor şi poartă cu mândrie costumele populare”.

În completare, profesorul Gelu Cuzic, profesor la Şcoala Nr. 3 de aproximativ 20 de ani, a declarat că „este foarte important să oferim copiilor de astăzi o alternativă viabilă şi valoroasă la muzica pe care ei o primesc pe diferite canale de televiziune, pe calculator, telefoane mobile etc. Din experienţa celor patru ani la această şcoală de când am ales acest opţional, <Folclorul din Bucovina>, vreau să vă spun că această prejudecată, care există deja, că la oraş este mai greu să predai folclor şi să faci copiii să se apropie de folclor, este falsă. Lucrurile stau exact invers, adică, după primele două, trei ore, două, trei cântece, copiii sunt pur şi simplu extaziaţi”.

 

„Consider că folclorul în acest moment poate fi un medicament în salvarea spiritului poporului român”

Unul dintre cei „10 pentru folclor”, Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ – Suceava, a concluzionat ieri că „de multe ori renunţăm foarte uşor la istoria noastră, chiar şi la limba noastră, şi tocmai de aceea susţinem din toată inima ca folclorul să devină obiect de studiu opţional în şcolile din judeţul Suceava. Consider că folclorul în acest moment poate fi un medicament în salvarea spiritului poporului român”.

Humoreanul Alexandru Brădăţan, interpret de muzică populară, a spus la rândul lui că este important să susţinem tradiţiile, folclorul şi tot ce are mai frumos şi mai sfânt acest popor. El a încântat publicul cu câteva piese muzicale. La una dintre piesele populare, publicul, cu mic cu mare, s-a prins într-o horă. Printre cei care s-au prins în horă s-a aflat şi primarul Sucevei, Ion Lungu, venit să susţină proiectul „10 pentru folclor”.

Maestrul instrumentist Constantin Mândrişteanu a spus că „şi prin muzică copiii devin mai buni. Muzica le insuflă dragostea de frumos, de estetic. Muzica coagulează sufletele, coagulează copiii şi nu numai. De aceea, cred că este foarte important ca aceşti copii să fie educaţi şi în spiritul folclorului nostru”.

 

Proiectul continuă

Proiectul „10 pentru folclor” se va derula, în perioada 8-13 februarie, în municipiile Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, oraşul Dolhasca şi comunele Bosanci, Berchişeşti, Mănăstirea Humorului, Moara, Mălini, Satu Mare şi Dărmăneşti. La fiecare întâlnire, artiştii vor susţine, la fiecare întâlnire din cele zece localităţi alese, şi câte un spectacol folcloric în faţa publicului. Proiectul “10 pentru folclor” este organizat de Televiziunea Intermedia şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ - Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, primăriile şi şcolile din localităţile în care se vor organiza primele zece întâlniri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul „10 pentru folclor” a debutat ieri la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Suceava, în prezenţa unui public numeros.
 Vizualizări articol: 2797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Proiectul „10 pentru folclor” a debutat ieri la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Suceava, în prezenţa unui public numeros3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turte cu hrișcă Sunt gustoase, ușor de făcut și foarte hrănitoare. Au o consistență ușor umedă, foarte plăcută și se păstrează fragede și după ce s-au răcit. Nu sunt nici dulci, nici sărate, așa că se pretează la folosire și ca desert, și ca aperitiv –... Citeşte