La mai bine de doi ani şi jumătate de la sistarea sporului pentru condiţii vătămătoare, sporul de ecran, aşa cum este el cunoscut, câţiva angajaţi din învăţământul sucevean vor beneficia din nou de aceste drepturi băneşti.
Este vorba despre şapte angajaţi ai Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava şi un angajat al Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava care din acest an şi-au redobândit dreptul de a primi sporul de ecran, respectiv 15% din salariul de bază.
„După doi ani şi jumătate de procese, Sindicatul Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava şi Uniunea Sindicală <Pro Educaţia>, afiliate la Sindicatul <Spiru Haret>, au reuşit să impună celor două colegii respectarea unei hotărâri judecătoreşti. Cei care, din această lună, vor primi din nou acest spor sunt colegii care au cerut sindicatului să urmeze procedura prevăzută de lege, respectiv executarea silită, asta pentru că şcolile refuzau să pună în aplicare sentinţele”, a menţionat prof. Petru Gorea, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SSIP) Suceava.
Amintim că, în luna iunie a anului 2014, Tribunalul Suceava a dat câştig de cauză celor două sindicate din judeţ, care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii pentru reintroducerea sporului de ecran în statele de plată ale unor profesori suceveni. Unităţile şcolare vizate au refuzat să pună în aplicare hotărârile şi să reintroducă sporul de 15% pe statele de plată, astfel că cele două sindicate au început executarea silită a şcolilor, obligând pârâtele la plata unor penalităţi pentru fiecare zi de întârziere în punerea în aplicare a sentinţelor judecătoreşti.
„În cazul în care vor mai exista şi alte solicitări din partea colegilor de a cere executarea silită şi în cazul altor şcoli, noi îi vom reprezenta. Am început un lucru şi vrem să-l ducem până la capăt. Şcolile trebuie să pună în aplicare hotărârile judecătoreşti definitive, nu să găsească modalităţi de a ocoli aplicarea lor”, a mai completat Petru Gorea.
Liderul sindical a mai menţionat că, la nivel naţional, doar profesorii din Botoşani au reuşit să beneficieze din nou de acest spor, după ce instanţa a hotărât acest lucru.
Sporul de ecran a fost sistat în luna iunie a anului 2013, în urma presiunilor făcute de Ministerul Educaţiei la Inspectoratul Şcolar Suceava. Afectaţi de această măsură au fost în mod special contabilii şi secretarii şcolilor, profesorii de informatică, dar şi alţi angajaţi din educaţie care aveau buletin de expertizare de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava.
( 9 feb 2016, 11:22:44
Bine ca doar unii pot !