Două taxe care se regăsesc în facturile de electricitate pe care sucevenii le primesc periodic de la companiile de profil stârnesc mari semne de întrebare. Juristul Mihai Tănăsescu este de părere că sumele plătite pentru certificatele verzi şi în contul contribuţiei de cogenerare sunt ilegale. Mai exact, este vorba de TVA-ul care se aplică pentru cele două „biruri” şi care nu ar trebui să se regăsească în facturi.
„Consider că cele două obligaţii de plată, pentru certificate verzi şi pentru contribuţia de cogenerare, nu trebuie însoţite şi de plata TVA-ului. Din punctul meu de vedere sunt nişte taxe, iar taxele nu generează TVA. Dacă ar fi fost vorba de nişte servicii oferite populaţiei aplicarea cotei legale de TVA era corectă, dar de vreme ce sunt doar nişte contribuţii la buget nu mai trebuie suprataxate. Am să dau şi un exemplu concret. Pentru taxa radio şi tv, ambele regăsindu-se în aceleaşi facturi de plată emise de societăţile care furnizează servicii de electricitate, nu se percepe TVA”, a arătat Mihai Tănăsescu.
Juristul sucevean a menţionat că s-a adresat în scris, în numele unei cliente pe care o reprezintă, inspectorilor de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, dar răspunsul venit recent a ocolit problemele legate de TVA-ul pentru certificatele verzi şi contribuţia la cogenerare.
„Cel mai probabil vom merge mai departe pe căile legale de care ne putem prevala. Mai exact, ne vom adresa instanţei de judecată, iar după cum stau lucrurile cred că dreptatea este cea pe care am descris-o”, a mai spus Mihai Tănăsescu.
Ce sunt certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare
Certificatul verde este un document care atestă că o cantitate de energie electrică este produsă din surse regenerabile de energie. Certificatele verzi se facturează din septembrie 2012 separat pe facturile la electricitate. Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie verde, care apoi le vând furnizorilor, pe care ANRE îi obligă să le cumpere. Furnizorii de energie transferă apoi costul cu certificatele verzi către clienţii lor, care în final sunt cei care plătesc ajutorul de stat acordat de Guvern energiei verzi.
România sprijină energia regenerabilă printr-un act asumat faţă de Comisia Europeană. Potrivit acestui angajament, fiecare ţară membră a Uniunii Europene trebuie să atingă anual o anumită cotă de energie din surse regenerabile în consumul total.
Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România. Prin contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă se înţelege producţia de cogenerare care asigură realizarea unor economii de energie primară de un anumit nivel faţă de valorile de referinţă ale producţiei separate de energie electrică şi energie termică.