Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 6 feb 2016 - Anul XXI, nr. 30 (6143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosar penal

Un fost şef de tură şi un vameş de la Siret, acuzaţi că luau şpagă pentru a facilita contrabanda

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un fost poliţist de frontieră şi un fost lucrător vamal din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Subcomisarul George Ioan Călinescu, fost şef de tură la PTF Siret, este acuzat de comiterea a trei infracțiuni de luare de mită în formă continuată, respectiv patru acte de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată. La rândul său, vameşul Dumitru Nicolăică este acuzat de o faptă de luare de mită.

„În perioada  februarie 2008 – iulie  2008, inculpatul Călinescu George Ioan, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi şef tură de serviciu la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, a pretins şi primit în scop de <protecţie> de la doi martori denunţători, care în perioada de referinţă au tranzitat prin PTF Siret cu bunuri accizabile, suma de 1.500 de lei precum şi bunuri (motorină) în valoare de 1.000 de lei, cu scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea de infracţiuni şi contravenţii în zona de competenţă”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Motorină, whisky şi bani

Procurorii anticorupţie au descris exact ce s-a întâmplat în ceea ce-l priveşte pe George Ioan Călinescu. Astfel, pe 16 decembrie 2008, a primit motorină şi obiecte decorative în valoare de 750 de lei pentru a permite unei persoane să introducă în România bunuri care trebuiau accizate. La scurt timp, în noaptea de 17 spre 18 decembrie 2008, a luat 300 de lei şi două sticle de whisky,  reprezentând ,,taxa de protecţie” pentru şase tranzitări efectuate de martor.

În cursul aceluiaşi an, fostul şef de tură din PTF Siret le-a oferit date confidenţiale unor indivizi care tranzitau frontiera de stat. Potrivit anchetatorilor, Călinescu le-a oferit persoanelor în cauză informaţii privind momentele prielnice tranzitării în siguranţă a Punctului vamal Siret cu bunuri accizabile peste limita legală, furnizând şi informaţii cu privire la prezenţa unor superiori în PTF Siret, în unele situaţii folosind şi un limbaj codificat.

În ceea ce-l priveşte pe vameşul Dumitru Nicolăică, pe 16 februarie 2009 acesta a primit o sacoşă cu produse alimentare pentru a-i permite unui individ trecerea prin punctul vamal cu bunuri accizabile fără a se dispune măsuri legale faţă de acesta, respectiv de a fi controlat și eventual sancționat în ipoteza în care depășește cantitatea de bunuri accizabile admisă.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Procurorii au mai arătat că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Subcomisarul Călinescu, la al doilea dosar penal

Pentru subcomisarul George Ioan Călinescu, fost şef de tură în PTF Siret, acesta este al doilea dosar penal. În 2013 el a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Interesant este că în actualul dosar el a mai fost cercetat şi pentru alte fapte, respectiv de abuz în serviciu.

„În perioada octombrie 2008-martie 2009, în calitate de funcţionar public şi ofiţer de poliţie judiciară, prin acte materiale repetate, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte ce îi intrau în competenţă (constatarea de contravenţii şi infracţiuni referitoare la comerţul ilicit cu produse accizabile), ci dimpotrivă a sprijinit diverse persoane să introducă în ţară prin PTF Siret bunuri accizabile (băuturi alcoolice şi ţigări), achiziţionate fie din Ucraina, fie din magazinele duty-free, fapte ce au cauzat atât un prejudiciu bugetului de stat (prin neplata obligaţiilor fiscale aferente acestor bunuri), cât şi o tulburare însemnată bunului mers al autorităţilor cu atribuţii de control în PTF Siret şi în zona adiacentă acestuia”, se arăta într-un comunicat al DNA Suceava din aprilie 2015.

 

Nicolăică a scăpat de o parte din acuzaţii. Pentru moment

Dumitru Nicolăică a fost cercetat într-o primă fază pentru comiterea a trei infracţiuni, respectiv luare de mită şi două fapte de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Lui Nicolăică i se reproşa că pe 16 februarie 2009 a primit o sacoşă cu produse alimentare, pentru ca o persoană să introducă în ţară bunuri accizabile (ţigări) peste limita admisă şi în consecinţă pentru a nu dispune măsuri legale faţă de aceasta.

În aceeaşi zi, vameşul ar fi efectuat controlul vamal în mod superficial asupra aceleiaşi persoane şi nu a aplicat sancţiunile contravenţionale legale, permiţând astfel introducerea în România, cu sustragerea de la plata taxelor vamale, a cantităţii de 4.000 de pachete ţigări de diferite mărci, provocând un prejudiciu total de 18.960 de lei.

În aceeaşi zi, lucrătorul vamal l-ar fi favorizat pe un bărbat, în sensul că deşi a observat existenţa a 150 pachete de ţigări marca Ronson transportate de acesta, nu a luat nici o măsură, provocând un prejudiciu în valoare  de 693 de lei.

Din aceste suspiciuni de anul trecut a mai rămas în picioare, cel puţin deocamdată, doar cea de luare de mită, adică sacoşa cu bunuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fost şef de tură şi un vameş de la Siret, acuzaţi că luau şpagă pentru a facilita contrabanda.
 Vizualizări articol: 5565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un fost şef de tură şi un vameş de la Siret, acuzaţi că luau şpagă pentru a facilita contrabanda5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supa groasă de mazăre uscată cu afumătură Este un preparat ieftin, foarte comun la noi, în special în zonele de câmpie, ca și borșul de fasole. Este considerată o mâncare hrănitoare de iarnă și este atât de sățioasă, încât poate fi un fel unic la o... Citeşte