Rata şomajului din judeţul Suceava s-a menţinut în ultimul an la o valoare de peste 6%, uşor mai scăzută decât în anul 2014. Aşa indică o analiză a Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, conform căreia rata şomajului, pe parcursul anului trecut, a evoluat între 6,89% în ianuarie şi minimul de 6,17%, în luna septembrie. În luna decembrie 2015 rata şomajului a fost de 6,23%.
Interesant este că rata şomajului a rămas la nivelul amintit deşi numărul de şomeri indemnizaţi, deci oameni care şi-au pierdut un loc de muncă şi au solicitat ajutorul de stat, a scăzut semnificativ.
„Diagrama evoluţiei stocului de şomeri din ultimii ani, detaliat în funcţie de dreptul la indemnizaţia de şomaj, pune în evidenţă tendinţa distinctă de scădere a numărului de şomeri indemnizaţi, care au intrat în evidenţele noastre în urma pierderii unui contract de muncă, precum şi evoluţia în creştere a segmentului de şomeri neindemnizaţi, a căror adresabilitate este motivată de necesitatea obţinerii ajutorului social sau a ajutoarelor alimentare, ori de accesul la serviciile medicale”, se arată într-un comunicat al AJOFM Suceava. În 2015, şomerii neindemnizaţi au fost în număr de peste 10.000, în timp ce şomeri cu insemnizaţie au fost sub 5.000. Aşadar, grosul oamenilor fără loc de muncă înregistraţi oficial este format din aşa-numiţii şomeri captivi, oameni care nu au lucrat de ani de zile ori chiar niciodată şi care nici nu îşi caută un serviciu, fiind şomeri doar pentru a putea beneficia de formele de ajutor la care au dreptul în această calitate.
Numărul de locuri de muncă, în creştere. În multe domenii este criză evidentă de personal
Din analizele agenţiei de ocupare a forţei de muncă rezultă că anul trecut s-au înregistrat 27.634 de posturi oferite de angajatori, cu peste 1.000 mai multe decât în 2014.
Analizele statistice indică o cerere ridicată de forţă de muncă în domeniile transporturi rutiere şi construcţii, dar şi o creştere importantă a cererii în domeniile comerţului cu produse alimentare, restaurante, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor; hoteluri şi alte activităţi de cazare, precum şi exploatare forestieră. În multe domenii de activitate s-a ajuns deja ca agenţii economici să facă eforturi mari pentru a găsi şi păstra forţa de muncă. Recrutările de personal se fac de multe ori şi în alte judeţe decât cel în care firma îşi are sediul.
Referitor la această situaţie, Mirela Adomnicăi, directorul executiv al instituţiei, a declarat: „Se conturează o competiţie a angajatorilor în anumite sectoare ale economiei locale, cu precădere cel al serviciilor, pentru atracţia şi fidelizarea personalului talentat, competent şi motivat să lucreze. Este evident, corelând aceste date cu ponderea majoritară şi caracteristicile categoriei de şomeri neindemnizaţi, că piaţa muncii este tot mai receptivă la persoanele bine pregătite şi preocupate de calitatea activităţii prestate, iar fluctuaţiile de personal se datorează fie lipsei competenţelor sau calificărilor actualizate, fie lipsei de motivaţie pentru a obţine sau a menţine un loc de muncă”.