În decursul anului trecut, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a trecut pragul a peste 50 de farmacii din judeţ pentru a le verifica activitatea. Controalele nu s-au finalizat fără câteva sancţiuni, principalele nereguli depistate făcând referire la eliberarea incorectă a unor reţete, nerespectarea programului de lucru, documente lipsă etc.
Cele mai multe farmacii, 20 la număr, au fost sancţionate cu 8.842,98 de lei, reprezentând contravaloarea unor reţete medicale ale căror date au fost introduse eronat în SIUI (sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate).
Totodată, Cristi Bleorţu, preşedintele CAS Suceava, a menţionat că instituţia pe care o conduce a reziliat contractul cu una dintre farmaciile din judeţ, dat fiind faptul că furnizorul de medicamente a vândut întreaga afacere fără să anunţe CAS şi fără să solicite suspendarea contractului.
Şeful CAS a mai precizat că alte 13 farmacii fie au primit avertisment, fie au fost sancţionate pentru nerespectarea programului de lucru declarat la CAS, cinci farmacii au primit ,,avertisment” pentru că nu aveau documente justificative privind intrările şi ieşirile de medicamente, iar alte şapte au fost sancţionate cu 4.728,55 de lei, contravaloarea reţetelor medicale emise fără verificarea datelor conţinute în formular.
Cinci farmacii au plătit după control suma de 50.287,92 de lei, valoarea reţetelor medicale eliberate incorect, o farmacie a fost sancţionata cu ,,avertisment” pentru lipsa acordului în scris al asiguratului pe reţetă, iar alta a primit ,,avertisment” pentru condica de sugestii şi reclamaţii care era nesemnată şi neştampilată de CAS.
Verificări la ambulatoriile de specialitate
Cât priveşte verificările din ambulatoriile de specialitate efectuate în 2015, în cazul unui medic specialist s-a dispus rezilierea contractului cu CAS Suceava din cauză că acesta lipsea în mod repetat de la cabinet.
Cristi Bleorţu a mai spus că pentru 11 medici specialişti s-au aplicat măsuri de recuperare a sumei de 2.377,49 de lei, reprezentând contravaloarea reţetelor medicale prescrise off-line. Totodată, opt medici specialişti nu au putut justifica servicii medicale în valoare de 8.318,31 de lei, iar alţi cinci medici au avut de plătit Casei 1.062,28 de lei, contravaloarea reţetelor prescrise fără respectarea protocoalelor de prescriere a medicamentelor.
Pentru un medic s-a dispus recuperarea contravalorii dispozitivelor medicale recomandate fără respectarea prevederilor în vigoare, iar un altul a primit
„avertisment” pentru necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate.