Şoseaua de centură a municipiului Suceava ar putea fi finalizată în totalitate până în luna august a acestui an. Termenul a fost prezentat de ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu, într-un răspuns la o interpelare pe care preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, i-a adresat-o la finalul anului trecut, în care acesta solicita fonduri pentru finalizarea şoselei de centură. În răspunsul dat de ministrul Transporturilor se precizează că pentru continuarea lucrărilor la primele două tronsoane ale şoselei de centură, de la intersecţia cu E 85 şi până la intersecţia cu DN 17, dar şi pentru stabilirea lucrărilor neconforme necesare a fi refăcute, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi a contractat printr-o procedură de achiziţie publică elaborarea documentaţiei tehnice „Servicii şi proiectare (expertiză tehnică şi revizuire documentaţie tehnică) pentru sectoarele I şi II ale variantei de ocolire, pe o lungime de 7,285 de kilometri". Ministrul Transporturilor a precizat că această documentaţie a fost finalizată şi a fost analizată în Consiliul tehnico-economic al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.
„În vederea finalizării lucrărilor, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va deschide o procedură de achiziţie publică pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor rămase de executat la şoseaua de centură a Sucevei, această procedură urmând a se încheia, după estimări, în luna martie 2016. De asemenea, estimăm că durata de execuţie a lucrărilor, până la finalizarea acestui obiectiv, va fi de circa trei – patru luni, iar recepţia la terminarea lucrărilor ar putea avea loc la sfârşitul lunii august 2016”, precizează Dan Marian Costescu. Acesta a mai spus că în condiţiile în care până în prezent finanţarea lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei a fost asigurată doar de la bugetul de stat, în prezent au fost iniţiate demersurile necesare în vederea obţinerii aprobărilor pentru asigurarea banilor pentru continuarea investiţiei din fonduri nerambursabile. Costescu a arătat că în acest sens s-a obţinut deja „admisibilitatea” din partea Comisiei Europene şi urmează să fie emisă decizia de finanţare, după care se va semna şi contractul de finanţare pentru acest proiect.
Reamintim că în luna martie 2015 a fost dat în folosinţă tronsonul 3 al şoselei de centură a Sucevei, între DN 17 (Şcheia) şi DN 2 (Pătrăuţi).
În interpelarea adresată ministrului Transporturilor, Gheorghe Flutur a solicitat în mod imperativ Guvernului României alocarea de fonduri în bugetul pe anul 2016pentru finalizarea şoselei de centură a municipiului Suceava. În interpelare, Gheorghe Flutur a subliniat faptul că şoseaua de centură a Sucevei este o investiţie foarte importantă şi vitală pentru această zonă, fiind demarată în 2008 şi abandonată în 2012 de guvernarea PSD, deși la vremea respectivă era realizată în proporție de peste 80%. Preşedintele PNL Suceava a mai precizat că prin sistarea lucrărilor la şoseaua de centură, Guvernul PSD a sufocat practic municipiul Suceava, adăugând că social-democraţii s-au dovedit indiferenţi faţă de toate proiectele de infrastructură din judeţ.