Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 5 feb 2016 - Anul XXI, nr. 29 (6142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bătaie de joc

Crescători de vaci care au livrat lapte pe care nu au primit bani, ameninţaţi cu judecata de firma datoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Fermieri care se zbat de ani de zile într-o afacere din ce în ce mai greu aducătoare de profit, din cauza preţului mic pe care îl obţin pe lapte şi pe carnea de vită, au adesea şi alte probleme, care îi duc la limita falimentului ori chiar după aceasta. Ultimul exemplu este cel al mai multor crescători de vaci care au ferme cu zeci de animale fiecare, din localităţile Muşeniţa, Frătăuţii Vechi, Frătăuţii Noi şi Straja. Oamenii au încheiat anul trecut, începând cu 1 mai, contracte cu firma Alpina Blue Chesse SRL Vadu Moldovei, pentru livrarea de lapte la preţuri decente pentru ei, 1,10-1,15 lei litrul de lapte. Problema este că laptele nu li s-a plătit, iar după aproximativ trei luni de zile aceştia au căutat alt procesator. Acum, firma din Vadu Moldovei îi ameninţă că îi va da în judecată şi le va cere despăgubiri pentru că nu au respectat contractele, semnate pe un an de zile.

 

A dat lapte de 54.000 de lei, dar abia a primit 3.000 de lei

Fermierii ne-au explicat argumentele lor cât se poate de logice cu privire la renunţarea la contractele cu firma din Vadu Moldovei. Oamenii spun că au negociat cu Benone Silivaş, cel care s-a ocupat şi de SC Lact Alpina SRL Vadu Moldovei, firmă reclamată în ultima perioadă pentru numeroase probleme de acelaşi gen, întârzieri mari la plata laptelui colectat.

Ilie Vişan a explicat: ”Printr-un domn de la Suceava ni s-a recomandat să încheiem contracte cu Benone Silivaş, prezentat ca om de încredere şi serios. A venit, a luat lapte, am dat lapte conform contractului trei luni de zile, timp în care am primit doar un avans de 30 de milioane de lei vechi. Asta în condiţiile în care am livrat lapte de 540 de milioane de lei vechi”. Ilie Vişan a livrat lapte de la 1 mai 2015, până în luna august 2015, după care a renunţat. A făcut-o pentru că nu mai avea cu ce să-şi hrănească animalele. Firma îi datorează şi astăzi banii pentru lunile în care a livrat laptele.

 

Firma se leagă acum de penalităţile de întârziere asumate în contract 

Conform contractului semnat între părţi, plata laptelui se face până cel târziu pe data de 25 a lunii, pentru laptele livrat în luna precedentă. Alpina Blue Chesse SRL Vadu Moldovei şi-a lăsat însă o portiţă în contract, de care se leagă acum. Anume că în caz de întârzieri va suporta penalităţi de 0,1% pe zi din valoarea laptelui predat în luna respectivă. Astfel că reprezentanţii firmei admit acum că au datorii, dar spun că fac eforturi să le achite, cu tot cu penalităţi.

 

„Au spus să le dăm laptele în continuare, că numai aşa o să poată plăti datoriile”

O altă păgubită, Maria Cernovschi, ne-a vorbit şi ea despre coşmarul prin care trece: “Domnul Silivaş mi-a spus că nu are profit şi până nu are profit nu are de unde să ne dea bani, de parcă noi am munci pentru el. Am întrebat unde e laptele nostru şi mai ales unde sunt banii noştri, dar ne-a răspuns sfidător, că nu e treaba noastră. Au spus să le dăm laptele în continuare, că numai aşa o să poată plăti datoriile. Ne-au propus ca la fiecare 3 litri pe care îi livrăm să ne plătească încă doi litri din cantitatea restantă. Problema este că nu mai putem avea încredere în aceşti oameni, ne duc cu vorba ca să livrăm cât mai mult lapte”, s-a plâns Maria Cernovschi.

 

Ameninţaţi cu un proces pentru despăgubiri de 200.000 de euro

Cei opt fermieri mari din localităţile amintite care au livrat lapte anul trecut firmei din Vadu Moldovei, mutată între timp la Bălăceana, s-au trezit notificaţi şi acuzaţi că vor fi daţi în judecată.

Radu Isopescu, un alt fermier, ne-a explicat: “Ei spun că au avut un contract cu o firmă din Grecia şi nu au putut să-l onoreze din cauză că nu am livrat noi laptele. Probabil că acel contract nu există, nu ştim, cert este că noi am dat cantităţi mari de lapte fiecare, câte trei luni de zile, şi nu am primit banii. Acum ne cer despăgubiri de 200.000 de euro, sumă calculată ca valoare estimată a laptelui pe care ar fi trebui să-l livrăm toţi pe perioada contractului, de un an de zile”. Bărbatul ne-a prezentat şi documentele care certifică ce a afirmat mai sus.

Contractele sunt semnate pentru intervalul 1 mai 2015 - 1 mai 2016, iar firma contraatacă acum şi subliniază că oamenii nu au respectat înţelegerea pe un an de zile. Pe de altă parte, documentele atestă clar că oamenii nu au primit banii pe laptele pe care l-au livrat, decât în mică parte. Fiecare fermier are de primit sume importante, de la 13.000 de lei şi până la peste 50.000 de lei.

Reporterii Monitorului de Suceava au contactat-o ieri pe Alina Pasparuga, administratorul Alpina Blue Chesse SRL.

Aceasta nu a dorit să intre în amănunte, precizând doar că firma îşi va exprima punctul de vedere în instanţă, în baza clauzelor contractuale care nu au fost respectate de fermieri. Aşadar, poziţia rămâne aceeaşi, societatea legându-se de valabilitatea contractului pe un an de zile şi de faptul că îi va da în judecată, pentru un prejudiciu de 200.000 de euro. De cealaltă parte, fermierii la care am făcut referire în acest material spun că nu se vor lăsa intimidaţi şi consideră că aceasta nu este decât o tactică de a amâna la nesfârşit plata laptelui şi de a-i face să renunţe în cele din urmă la banii care li se cuvin pentru munca lor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescători de vaci care au livrat lapte pe care nu au primit bani, ameninţaţi cu judecata de firma datoare.
 Vizualizări articol: 5425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Crescători de vaci care au livrat lapte pe care nu au primit bani, ameninţaţi cu judecata de firma datoare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Re trimis de
( 5 feb 2016, 22:07:37
tu dai in judecata cretinule dar tu ai platit laptele? sa vi sa  ☭ lapte de la mine , ....atunci mai vezi tu lapte , cand oi  ☭ tu cu trompa aia de smecher coclit...o pui pe mata sa creasca vaci si apoi o sa ai ce procesa...sa furi smantana si sa-l chimizezi si sa-l scoti pe piata otravit , chem eu laboratorul sa te verifice la sange si la beciul domnesc cu tine , acolo cu hotii tarii , si sa-ti iei si vaselina

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de burtă (din burta prefiarta) Este printre preferatele românilor. În special bărbații o adoră. Dacă în versiunea sa clasică este dificil și neplăcut de preparat, din cauza complicatului procedeu de curățare a burții de vită, acum, după apariția în comerț... Citeşte