Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a avut în lucru pe parcursul anului trecut 14.000 de dosare penale, volumul de muncă per procuror fiind foarte ridicat. Cea mai critică situaţie a fost în al doilea semestru al anului 2015, când la această unitate au lucrat şapte procurori, cu tot cu prim-procurorul cu funcţie de conducere. În condiţiile în care doi procurori s-au ocupat de activitatea la procesele de pe rolul instanţelor de judecată, activitatea de urmărire penală a căzut preponderent în sarcina a doar patru procurori.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, Dragoş Bujorean, a arătat că pe parcursul anului trecut la unitatea de parchet pe care o conduce au activat 13 procurori, în diferite perioade de timp, fluctuaţia de magistraţi fiind mare.
„Stabilizarea colectivului este una din priorităţile pentru acest an. În acest fel putem să ne întărim capacitatea de răspuns la provocările care apar în activitatea noastră. Ne dorim ca Suceava şi localităţile din jur să fie cât mai sigure, iar pentru asta vom uza de toate măsurile pe care le putem lua, inclusiv cele privind privarea de libertate, acolo unde este cazul”, a declarat Dragoş Bujorean.
Dosarele privind infracţiunile rutiere şi cele cu violenţă, prioritare în 2016
El a subliniat că prioritare în 2016 vor fi dosarele privind infracţiunile la regimul rutier şi infracţiunile cu violenţă. Accidentele rutiere şi agresiunile sunt două dintre problemele majore pe linie de infracţionalitate, apărând aproape zilnic în buletinele de presă ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
În ceea ce priveşte funcţia de conducere, procurorul Dragoş Bujorean a susţinut concursul pentru ocuparea postului de prim-procuror, pe care l-a promovat, după ce o perioadă de aproximativ jumătate de an a fost prim-procuror delegat la conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
325 inculpaţi trimişi în judecată, din care 50 arestaţi preventiv
Din analiza Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava rezultă că din totalul dosarelor în lucru, 4.922 au fost soluţionate, 620 dintre ele prin reuniri sau declinări. Prin rechizitoriu şi acord de recunoaştere a vinovăţiei au fost soluţionate 255 de dosare, cu 325 de inculpaţi deferiţi justiţiei, din care 50 arestaţi preventiv. Din cele 7.273 de dosare rămase în lucru, 1.805 sunt înregistrate cu AN (autori necunoscuţi), restul având autori identificaţi.
Un aspect pozitiv privind activitatea de urmărire penală a procurorilor este legat de calitatea soluţiilor adoptate în dosare. Relevant în acest sens este faptul că s-au înregistrat doar cinci soluţii de achitare ale instanţelor de judecată, din care două ca urmare a dezincriminării faptelor, iar una ca urmare a aplicării articolului 18, indice 1 C.p. din 1968, privind scoaterea de sub urmărirea penală şi aplicarea unei amenzi administrative.
Revenind la numărul redus de procurori şi la instabilitatea colectivului, aceasta este una din problemele generale ale unităţilor de parchet mici, parchetele de pe lângă judecătorii. O realitate este că procurorii vor să promoveze la o unitate de parchet superioară, unde au de soluţionat mult mai puţine dosare, este adevărat mai complexe de cele mai multe ori.
( 4 feb 2016, 11:47:23
nu mergi matali pe la Rottacenum să le dai oleacă de meditații la prostanii ceia de la Parchetul de pe lângă Lege?
C-așa-s de gogomani încât o-nceput nu numai să se facă de râs în agora, dară și să încalce flagrant drepturile fundamentale ale citizenilor.
Inga ce zâce un semianalfabet dintr-aista, de-o fi luat 5,14 la proba BAC-ului de limba română și acum e asistat social beneficiind de prevederile venitului minim garantat … în Ministerul Public:
„Inculpatul are vaste cunoștințe balistice, postând un mesaj din care dădea de înțeles că posedă la domiciliu o armă de foc:
„Plaivazul meu cal 338 Lapua Magnum este de o precizie chirurgicală”
Ș-asta TÂMPENIE o folosit-o drept argument de căpătâi ca să cerșulească de la judecător mandat de percheziție. Ș-a năibii poznă, că judecătorul cedele chiar i-o dat mandat, așa că m-am trezât cu ekipa de rugby a Noii Zeelande, performând incantația specială Timatanga la mine-n dormitor, răstimp în care cătau ca proștii plaivazul lu’ bucșă și obuziere cal 155 de milimetri pe sub perina mea.
Așa că, dom profsor, ca să nu zâcă agora că, din cauza procororilor, lumea o ajuns un fel de Planetă a Maimuțelor, nu faci matale câte o repriză sabbathică de meditații cu semianalfabeții de la Rottacenum? *
Să-i înveți ce-i acela un epictet, o comparație, o metaforă, o alegorie;
Să le luminezi mintea despre cum se articulează xenismele și despre obligativitatea acordării în gen, număr și caz a atributului față de substantivul determinat.
Să-i scoți din nacaz și întuneric, luminându-le bostanul cu flacăra vie a stilisticii literare, din care să nominalizezi figurile de stil retorice denumite imprecație și invectivă.