Agitaţia creată prin adoptarea în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a unor măsuri de prevenire a gripei cu virus AH1N1, care depăşesc competenţele acestui organism şi încalcă reglementări internaţionale, a fost temperată, ieri, de Ministerul Sănătăţii. La solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava referitoare la ce măsuri de prevenire a răspândirii gripei trebuie luate la noi în judeţ în urma evoluţiei bolii în Ucraina, Ministerul Sănătăţii a transmis punctual ce este de făcut. Prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, directorul executiv al DSP Suceava, Andrei Ianovici, este informat că în Ucraina evoluează gripă sezonieră, provocată de virusul AH1N1, care este prezentă şi în România. Având totuşi în vedere că în ţara vecină s-au înregistrat şi cazuri mortale provocate de boală, ministerul face următoarele recomandări pentru autorităţile din judeţul Suceava: să informeze medicii de familie, personalul din unităţile sanitare cu paturi şi cel care lucrează în punctele de trecere a frontierei asupra măsurilor standard în cazul infecţiilor respiratorii. Acestea sunt: evitarea contactului apropiat cu persoane care prezintă simptomatologie respiratorie şi evitarea aglomerărilor de persoane în spaţii închise; spălarea mâinilor; aerisirea spaţiilor în care se desfăşoară activităţile; purtarea măştilor de unică folosinţă de către persoanele care prezintă febră însoţită de manifestări respiratorii. De asemenea, trebuie informată populaţia că în cazul în care o persoană dezvoltă o simptomatologie severă care nu se ameliorează în 72 de ore de la debut sau care are risc crescut de boli severe, aceasta să se prezinte de urgenţă la medic.
Referitor la vaccinarea antigripală, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că aceasta este utilă deoarece vaccinul pentru sezonul gripal 2015-2016 include tulpini de virus AH1N1, AH3N2 şi B care se potrivesc cu cele mai multe virusuri de gripă sezonieră care circulă în acest sezon, oferind o bună protecţie.
În recomandările trimise oficial de Ministerul Sănătăţii către autorităţile judeţului Suceava nu se spune nimic de detaşări de ambulanţe, puncte medicale şi examinări medicale în frontieră, de solicitări de atestare a vaccinării antigripale a călătorilor şi interzicere a accesului în ţară a copiilor nevaccinaţi antigripal, aşa cum a decis în exces de zel, sâmbătă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în şedinţa extraordinară condusă de preşedintele acestuia, prefectul Constantin Harasim.