Profesorii din învăţământul gimnazialcare predau în clasele cu regim simultan vor primi bani în plus la salariu.
Potrivit lui Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, „în comisia paritară din 18 ianuarie 2016 s-a obţinut acordarea sporului pentru predarea simultană şi personalului didactic din învăţământul gimnazial. Acest spor a fost acordat atât personalului din învăţământul primar, cât şi celui din învăţământul gimnazial. Aceasta până la data de 1 ianuarie 2010, moment din care respectivul spor a fost acordat doar personalului didactic care asigură predarea simultană în învăţământul primar”.
Valoarea acestui spor este de 15% (în cazul personalului care asigură predarea simultană la patru clase), 10% (predare simultană pentru trei clase) şi 7% (predare la două clase organizate în regim simultan).
În judeţul Suceava, peste 3.600 de elevi învaţă în clase cu predare simultană, 235 la număr (206 în învăţământul primar şi 29 în învăţământul gimnazial).
Învaţă în clase simultane 561 de elevi de la pregătitoare, 751 de elevi din clasa I, 628 – clasa a II-a, 494 – clasa a III-a, 752 – clasa a IV-a, 149 – clasa a V-a, 103 – clasa a VI-a, 124 – clasa a VII-a, 95 – clasa a VIII-a.
În mod obligatoriu, organizarea claselor în regim simultan se face în interiorul aceluiaşi nivel de învăţământ, primar respectiv gimnazial.
Potrivit Metodologiei, “în localităţile izolate geografic sau în localităţile în care efectivele de elevi corespunzătoare unui anumit nivel de clasă din învăţământul primar sau gimnazial sunt mai mici decât efectivele minime prevăzute de lege şi nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar se organizează clase în regim simultan”.
Prime de instalare aprobate
Tot în comisia paritară organizată luna trecută s-a hotărât acordarea primei de instalare absolvenţilor care se încadrează în învăţământ ca personal didactic titular, într-o unitate de învăţământ din altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate de la absolvirea studiilor.
Aceştia vor beneficia de o indemnizaţie echivalentă cu un salariu de bază stabilit conform legislaţiei în vigoare.
„Legea 63/2011 a sistat acest drept salarial, însă o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prevede că prima de instalare redevine obligatorie.Această primă de instalare reprezintă un stimulent important pentru cadrele didactice la început de carieră având în vedere faptul că un profesor debutant câştigă puţin peste salariul minim pe economie”, a mai specificat Giani Leonte. Acesta a mai declarat că, cel mai probabil, această indemnizaţie va fi primită abia din septembrie.
Din comisia paritară care a aprobat cele două hotărâri au făcut parte reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Suceava, ai Alianţei Sindicatelor din Învăţământ, ai Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” şi ai Sindicatului Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar.
„Aceste comisii paritare sunt o cale eficientă de a evita procese care presupun bani, consumabile şi timp. În următoarea comisie paritară vom aduce în discuţie acordarea sporurilor de ecran şi pentru bibliotecari”, a mai transmis Leonte.