Restanţele pe care sucevenii le au la creditele în lei şi valută contractate la bănci au scăzut pe parcursul anului cu nu mai puţin de 19 milioane de euro, sumă calculată la cursul mediu anual leu/euro de anul trecut. Potrivit ultimului raport publicat de Banca Naţională a României, din decembrie 2014 şi până în aceeaşi lună a anului trecut, restanţele la creditele în lei şi valută ale sucevenilor au scăzut de la 386,7 milioane de lei la 303,5 milioane de lei. Scăderea datoriilor pe care sucevenii le aveau înregistrate la bănci nu înseamnă numaidecât că acestea au fost şi plătite de aceştia. Din datele pe care le deţinem, pe parcursul anului trecut, o mare parte dintre marile bănci au predat creditele neperformante către firmele specializate în recuperarea datoriilor. Astfel se face că sumele au ieşit din evidenţele băncilor, recuperarea sumelor rămânând însă în sarcina firmelor specializate.
Din datele publicate de BNR reiese faptul că restanţele la creditele în lei au scăzut într-un an de la 230 de milioane de lei la 171 milioane de lei. O scădere semnificativă s-a înregistrat şi la restanţele la împrumuturile în valută, suma scăzând de la 157,6 milioane de lei la 131,9 milioane de lei.
Raportul BNR mai arată că pe parcursul anului trecut sucevenii au avut mai multă încredere în moneda naţională, împrumuturile în lei crescând cu aproape 200 de milioane de lei într-un an. Astfel, în condiţiile în care dobânzile la împrumuturile în lei şi cele în valută au ajuns aproape la acelaşi nivel, creditele curente în lei contractate de persoanele fizice şi juridice din judeţul Suceava au crescut de la 1.307,7 milioane de lei (în decembrie 2014) la 1.501,1 milioane de lei (în decembrie 2015). Comparativ cu împrumuturile în lei, creditele curente în valută au scăzut semnificativ pe parcursul anului trecut, de la 1.098 milioane de lei, la 941,4 milioane de lei.
Creditele în lei pentru locuinţe aproape s-au dublat pe parcursul anului trecut
Potrivit raportului BNR, încrederea sucevenilor în moneda naţională se observă cel mai mult la împrumuturile pe care aceştia le-au făcut pentru achiziţionarea de locuinţe. Dacă în luna decembrie 2014 creditele în lei pentru locuinţe aveau o valoare de 90,7 milioane de lei, la finalul anului trecut suma înregistrată a fost de 179,6 milioane de lei. În comparaţie cu acestea, creditele în valută pentru locuinţe au scăzut din luna decembrie 2014 şi până în aceeaşi lună a anului trecut, de la 373,9 milioane de lei, la 352,3 milioane de lei.
O creştere a împrumuturilor în lei s-a înregistrat şi la cele pentru consum. Pe parcursul a 12 luni, creditele în lei pentru consum au crescut de la aproape 495 milioane de lei la aproape 540 de milioane de lei. La împrumuturile în valută contractate de suceveni pentru consum, sumele au scăzut de la 485,9 milioane de lei, până la 411,7 milioane de lei.