Primăria Dolhasca a început procedurile în vederea organizării unui referendum pentru transformarea localităţii din oraş în comună. Dolhasca a fost declarată oraş în anul 2004, în urma unui alt referendum, împreună cu alte şapte comune, şi anume Liteni, Milişăuţi, Cajvana, Broşteni, Vicovu de Sus, Salcea şi Frasin.
Primarul oraşului Dolhasca, Maria Cojocariu, a anunţat că începând de ieri a fost lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care se propune organizarea referendumului pentru revenirea la statutul de comună. Maria Cojocariu a precizat că data propusă pentru referendumul local este 24 aprilie 2016. Proiectul poate fi consultat şi pe site-ul primăriei, www.primăriadolhasca.ro, şi va fi supus aprobării plenului Consiliului Local Dolhasca în şedinţa din luna martie 2016. Maria Cojocariu a mai spus că cetăţenii care doresc să facă recomandări cu privire la acest proiect de hotărâre o pot face în scris la Primăria Dolhasca, până la data de 26 februarie 2016.
„Prin modificarea statutului localităţii în anul 2004, când Dolhasca a fost declarată oraş, s-a dorit modernizarea localităţii şi creşterea nivelului de trai al cetăţenilor. Având în vedere că din anul 2004, când localitatea Dolhasca a fost declarată oraş, şi până în prezent nu s-au îmbunătăţit semnificativ condiţiile de trai ale cetăţenilor, aceştia trăind la oraş, dar în condiţii de comună, iar locuitorii nu au venituri suplimentare, propun organizarea acestui referendum local”, a spus primarul din Dolhasca.
Maria Cojocariu a spus că a luat această iniţiativă după ce mai mulţi cetăţeni din Dolhasca au solicitat revenirea localităţii la statutul de comună. Cojocariu a subliniat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că în baza noului Cod Fiscal au fost majorate semnificativ taxele şi impozitele locale pe care trebuie să le plătească cetăţenii.
Primarul din Dolhasca a precizat că pentru organizarea referendumului va fi alocată o sumă de 35.000 de lei, decizie luată în şedinţa de ieri a Consiliului Local.
Maria Cojocariu a arătat că organizarea unui astfel de referendum este mult mai uşoară, având în vedere că a fost modificată legislaţia în acest domeniu. Astfel, ea a arătat că potrivit noilor prevederi legale, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, referendumul este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.