Greutatea ghiozdanelor pe care elevii le cară în spate zi de zi la şcoală afectează un număr din ce în ce mai mare de copii, care la vârste fragede ajung să cunoască bazele de fizioterapie şi recuperare medicală. La Spitalul de Boli Cronice Siret, care are una dintre cele mai moderne baze de fizioterapie (BFT) din judeţul Suceava, aproape o treime dintre pacienţi sunt copii de vârstă şcolară. Asistenta Monica Bărbuţă, de la BTF Siret, ne-a declarat, ieri, că cei mai mulţi dintre copiii şi adolescenţii care au nevoie de fizioterapie suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale, provocate de greutatea ghiozdanelor. Din cauza greutăţii pe care o suportă umerii, copiii acuză dureri de spate, de gât sau de umeri. Corpul are tendinţa să se aplece în faţă, astfel că partea superioară a spatelui se curbează.
Monica Bărbuţă a afirmat că procedurile de fizioterapie pentru copii se pot aplica atât în regim ambulatoriu, cât şi prin internare, în cazurile mai grave, în secţia de fizioterapie a spitalului. În ambulatoriu, terapia începe imediat, pentru internare este nevoie de programare, durata de aşteptare fiind de maximum două săptămâni.
Baza de recuperare şi fizioterapie a Spitalului de Boli Cronice Siret a fost complet renovată şi modernizată printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 14 miliarde de lei vechi. Managerul spitalului, Sorin Haraseniuc, ne-a declarat, ieri, că peste 40% din sumă a fost folosită pentru dotare. Secţia are 14 paturi, dispuse în saloane cu două şi trei locuri.
Spitalul caută medici, asistente şi infirmiere
Asistenţa medicală este asigurată de un medic specialist şi personal mediu, la care se adaugă un kinetoterapeut cu jumătate de normă. Pentru a exploata la maximum dotarea pe care o are unitatea, managerul a declarat că mai este nevoie de trei asistente, trei infirmiere, două îngrijitoare, un kinetoterapeut şi o băieşiţă. Posturile există, dar ocuparea lor este oarecum condiţionată de angajarea unui al doilea medic specialist. Spitalul a avut un medic rezident, dar, din păcate, potrivit managerului Haraseniuc, acesta a renunţat să mai vină la Siret după finalizarea studiilor, aşa că acum trebuie căutat alt doctor.
”Pentru a putea folosi tot ce avem ne mai trebuie personal. Încă un medic şi personalul mediu aferent. De exemplu, avem dotarea necesară pentru a efectua şi gimnastică medicală în apă şi alte proceduri de fizioterapie în cadă, dar nu avem încă băieşiţă. După ce vom avea încă un medic putem angaja şi alt personal care ne trebuie”, a explicat managerul.
Haraseniuc a afirmat că se află în discuţii avansate cu un medic specialist din Suceava, care şi-a manifestat interesul de a profesa la Siret din luna martie a acestui an, dar până când nu semnează contractul nu doreşte să spună mai mult.
Una dintre pacientele care se afla ieri internată în secţia de fizioterapie, Paula Neacşu, ne-a declarat că este al patrulea an consecutiv în care beneficiază de tratament la Siret. Ea suferă de discopatie lombară şi face o cură de fizioterapie de două săptămâni la sfârşit sau început de an. ”Efectele ţin un an, apoi corpul dă semnale că are nevoie de următoarea cură. Fac proceduri cu curenţi, masaje, gimnastică, tot ceea ce îmi recomandă medicul şi mă simt foarte bine”, a spus Paula Neacşu.
Cei mai mulţi pacienţi se adresează secţiei BFT a spitalului pentru recuperare în urma unor afecţiuni ale aparatului locomotor, provocate fie de boli, fie de accidente sau alte traumatisme. Pacienţii asiguraţi medical beneficiază de gratuitatea tratamentelor, conform reglementărilor în vigoare, cei neasiguraţi le pot primi contra cost. Alături de secţia de îngrijiri paleative pentru bolnavii în fază terminală, prima care s-a înfiinţat în această zonă a ţării, BFT este cel mai solicitat segment pentru boli cronice din spital.
Mai menţionăm că între Spitalul de Boli Cronice şi cel de Psihiatrie Cronici nu există nici o legătură, decât că ambele funcţionează în acelaşi oraş.