Unul dintre cei mai mari investitori privaţi din România, Holzindustrie Schweighofer, care în judeţul Suceava are o fabrică de cherestea la Rădăuţi şi fabrica de panouri din lemn masiv din Siret, a obţinut recent o garanţie internaţională că lemnul pe care îl utilizează nu provine din surse inacceptabile.
„Organismul de certificare independent Quality Austria a confirmat aplicarea de către Holzindustrie Schweighofer a standardelor lanţului de custodie FSC® CoC în locaţii multiple din România şi din alte ţări. Aceasta garantează că lemnul utilizat de Holzindustrie Schweighofer nu provine din surse inacceptabile şi că toţi furnizorii companiei sunt auditaţi riguros cu privire la provenienţa lemnului pe care îl furnizează. Operaţiunile companiei din Austria, Cehia, Germania şi România au fost certificate cu succes şi corespund standardului FSC®, ceea ce confirmă că lemnul achiziţionat şi prelucrat de Holzindustrie Schweighofer provine din păduri administrate durabil, respectând criterii sociale, economice şi de mediu, precum şi că provenienţa acestuia poate fi urmărită în totalitate”, se arată într-un comunicat transmis de investitorul austriac.
Certificatul a fost emis de organismul independent de certificare Quality Austria, la începutul acestui an. FSC® (Forest Stewardship Council®) este o organizaţie internaţională non-profit, înfiinţată în anul 1993 la iniţiativa unor organizaţii de drepturile omului şi de mediu, precum şi a unor companii din silvicultură şi industria lemnului. Este una dintre cele mai răspândite şi prestigioase certificări la nivel mondial. Până în ianuarie 2016, au fost certificate conform standardului FSC® peste 186 milioane de hectare de pădure din 80 de ţări din întreaga lume.
„Certificarea lanţului de custodie FSC® oferită Grupului Schweighofer vizează şapte unităţi de producţie şi două societăţi ale companiei în Austria, Cehia, Germania şi România. Confirmăm oficial că toate cerinţele în ceea ce priveşte lanţul de aprovizionare au fost respectate. În cadrul auditului de certificare, am descoperit că regulile interne implementate de companie depăşesc cerinţele standardului lemn controlat FSC®”, a declarat Axel Dick, responsabil pentru Dezvoltarea Afacerilor, Mediu şi Energie la Quality Austria.
Sintagma de lemn controlat FSC® presupune ca Holzindustrie Schweighofer să se asigure că toţi furnizorii trec printr-un audit riguros şi că provenienţa lemnului este verificată. Toate unităţile de producţie ale companiei, din România, sunt incluse în certificatul lanţului de custodie.
Import anual de peste un milion de metri cubi de buşteni
Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer, lider în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de vâscoză, producţia de bioenergie, silvicultură şi afaceri imobiliare.
Holzindustrie Schweighofer deţine în România trei fabrici de cherestea, la Sebeş, Rădăuţi şi Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret şi una de panel la Comăneşti, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct şi mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. De la intrarea pe piaţa locală şi până în prezent, Holzindustrie Schweighofer a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro. Conform celor de la Schweighofer, profitul realizat de companie timp de 10 ani a fost reinvestit în România, generând în fiecare an noi locuri de muncă. Compania Holzindustrie Schweighofer importă anual din ţările vecine peste un milion metri cubi delemn sub formă de buştean pentru care plăteşte taxe (peste 40 milioane lei), în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 m3 lemn sub formă de buştean neprelucrat.