19 crescători de animale din Moldoviţa s-au reunit în cadrul Cooperativei Agricole „Runc” Moldoviţa, proiectul, aflat la început de drum, urmărind atragerea a sute de membri din zona de munte. Obiectivul principal al cooperativei este de a se ocupa de colectarea, procesarea, depozitarea şi comercializarea cărnii şi a laptelui, în vederea obţinerii unui preţ mai bun de către crescătorii de bovine, nevoiţi acum să dea laptele la centrele de colectare la preţuri foarte mici, de 70-80 de bani la litru.
Ca obiective din viitorul apropiat, cooperativa îşi propune să înfiinţeze o secţie de producere de telemea, existând în aceste sens un parteneriat cu primăria locală, care ar urma să pună la dispoziţie clădirea pentru secţie. Acest proiect depinde de accesarea unor fonduri europene.
Alexandru Crăiuţ, vicepreşedintele Cooperativei Agricole „Runc” Moldoviţa, unul din fermierii veterani din localitate, a explicat rolul cooperativei: “Încercăm să închidem puţin cercul acesta de la colectare şi până la comercializare, să eliminăm pe cât posibil intermediarii, pentru ca crescătorul să nu mai fie atât de văduvit în ceea ce priveşte partea mult prea mică ce ajunge la el din valoarea produsului finit”. Pentru crescătorii de vaci mai în vârstă acesta a ţinut să precizeze faptul că această cooperativă cu personalitate juridică de drept privat nu are nici o legătură cu modul în care funcţionau cooperativele din perioada comunistă, fiecare membru păstrându-şi proprietatea, iar paritatea făcându-se în funcţie de aceasta.
Preşedinte al cooperativei a fost ales un tânăr, Ionuţ Prindii, absolvent al Facultăţii de Silvicultură Suceava, promoţia 2015. Acesta provine dintr-o familie care lucrează o suprafaţă mare de teren şi are 31 de animale. El este înscris în registrul agricol cu 10 bovine.
Conform statisticilor, la Moldoviţasunt înregistrate 3.950 de bovine, cele mai multe din comunele de la munte din judeţul Suceava.