Un bărbat din Constanţa, judecat la Suceava pentru comiterea unui accident rutier în care a murit un copil în vârstă de 7 ani, tragedie care a avut loc tocmai în 2009, a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Suceava, definitiv şi irevocabil, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare. Sentinţa de patru ani rezultă din contopirea mai multor condamnări, strict pentru „ucidere din culpă”, în cazul accidentului mortal, acesta primind un an de închisoare. Curtea de Apel Suceava a mai decis o scădere drastică a despăgubirilor pe care le vor încasa membrii familiei copilului accidentat mortal, în comparaţie cu ce stabilise prima instanţă, Judecătoria Fălticeni.
Un cumplit accident, în care culpa a fost comună
Inculpatul, Cristian Liciu, supranumit de presa dobrogeană „cel mai mare contrabandist din Constanţa”, judecat în mai multe dosare privind afaceri ilegale de acest gen, se deplasa, pe 10 iulie 2009, la volanul unei maşini, pe raza judeţului Suceava, pe E 85, prin satul Roşiori, comuna Forăşti. George, copilul în vârstă de 7 ani care avea să moară în acea zi, se afla în vacanţă, la o rudă, şi se deplasa pe marginea drumului. Din ancheta preliminară a poliţiei a rezultat că minorul a intenţionat să traverseze şi a fost lovit violent de autoturismul care rula cu viteză peste cea legală. Dosarul a fost unul foarte complicat, fiind efectuate mai multe expertize şi contraexpertize. De altfel, şoferul a părut să scape de răspundere la un moment dat, dosarul fiind clasat, iar concluzia fiind că vina pentru producerea accidentului a fost doar a copilului. Părinţii băiatului au reuşit în cele din urmă să obţină redeschiderea anchetei, iar din 2014 a început procesul în care inculpatul Cristian Liciu a fost judecat pentru infracţiunea de „ucidere din culpă”. Important de precizat este că şoferul a fost judecat pentru culpă comună, nefiind considerat doar el vinovat de accident.
Despăgubirile morale pentru părinţi, diminuate de zece ori
Conform sentinţei Curţii de Apel Suceava, Cristian Liciu va executa pedeapsa cea mai grea din condamnările pe care le are, de trei ani închisoare, sporită cu un an închisoare, în total patru ani închisoare.
Prin decizia de ieri a Curţii de Apel Suceava, asigurătorul a fost obligat să achite părinţilor copilului daune morale de câte 10.000 de euro pentru fiecare, asta în condiţiile în care Judecătoria Fălticeni stabilise ca cei doi să încaseze câte 100.000 de euro fiecare. Alte patru părţi civile din dosar au de primit fiecare câte 3.000 de euro, faţă de 10.000 de euro, cât se stabilise iniţial. De asemenea, asigurătorul are de achitat şi daune materiale faţă de părinţi, în sumă de 11.520 de lei, faţă de 23.000 de lei, cât stabilise iniţial Judecătoria Fălticeni.