Blocarea lucrărilor la primul tronson al pârtiei de pe masivul Rarău i-a mobilizat pe tinerii din municipiul Câmpulung Moldovenesc, aceştia urmând să organizeze un miting pentru susţinerea finalizării acestei investiţii. Mitingul va avea loc duminică, 7 februarie a.c., între orele 12:00 -14:00, pe platoul central din municipiul Câmpulung Moldovenesc. Unul dintre tinerii care se numără printre susţinătorii acestui miting, Gheorghe Sologiuc, ne-a declarat ieri că protestul va fi unul paşnic şi va fi organizat pentru a atrage atenţia autorităţilor judeţene şi naţionale asupra importanţei finalizării pârtiei de schi de pe masivul Rarău, investiţie finalizată în proporţie de 80%. „Nu vrem să arătăm cu degetul către cineva, noi vrem să fie terminată această pârtie, pentru că s-au investit foarte mulţi bani”, a spus Gheorghe Sologiuc. El a precizat că la mitingul de duminică sunt invitaţi toţi cei care practică sporturile de iarnă şi care vor să susţină finalizarea pârtiei de pe Rarău. Gheorghe Sologiuc a precizat că este posibil ca un astfel de miting să fie organizat şi în municipiul Suceava, la începutul săptămânii viitoare.
Iniţiativa tinerilor din Câmpulung Moldovenesc este susţinută şi de primarul acestui municipiu, Mihăiţă Negură, care a precizat că din discuţiile avute cu organizatorii mitingului, aceştia vor în primul rând să „sensibilizeze” Guvernul pentru a aloca fondurile necesare finalizării investiţiei.
„Câmpulungenii, şi nu numai, sunt nemulţumiţi. Sunt foarte mulţi dintre cei care practică sporturile de iarnă, atât din Câmpulung Moldovenesc, cât şi din întreg judeţul, care au plecat la schi în Bukovel, în Ucraina. Nu e corect. Aici avem o investiţie de care ar beneficia tot judeţul, care va însemna locuri de muncă, venituri la bugetul local, dar şi dezvoltarea întregii zone. Însă din păcate în ultimii patru ani nu s-a mai făcut nimic pentru terminarea pârtiei”, a spus primarul din Câmpulung Moldovenesc.
Pentru finalizarea pârtiei mai sunt necesare patru milioane de euro
Mihăiţă Negură a adăugat că până în momentul de faţă în pârtia de pe Rarău s-a investit o sumă de zece milioane de euro, iar pentru finalizarea investiţiei ar mai fi necesare patru milioane de euro. Mihăiţă Negură a atras atenţia că în ultimii patru ani, de când s-au oprit lucrările, pe traseul primului tronson al pârtiei au început să apară diverse probleme. Negură a spus că una dintre cele mai mari probleme este apariţia unei alunecări de teren pe o lungime de 140 de metri, pe traseul pârtiei, fondurile necesare pentru remedierea acestei situaţii fiind de 1,8 milioane de lei.
Pe de altă parte, Mihăiţă Negură a precizat că Primăria Câmpulung Moldovenesc se judecă în momentul de faţă cu unul dintre constructorii de la primul tronson al pârtiei de pe Rarău, SC Instcomp Suceava. „Curtea de Conturi ne-a obligat să acţionăm în instanţă această firmă pentru recuperarea unor prejudicii, a unor penalităţi şi plăţi în avans”, a arătat Negură. El a spus că la prima instanţă a avut de câştigat compania Instcomp, recursul urmând să aibă loc marţi, 9 februarie a.c., la Curtea de Apel Suceava.
Mitingul tinerilor câmpulungeni este susţinut şi de consilierul local Alexandru Paziuc, acesta fiind şi cel care în ultima şedinţă a Consiliului Local a propus organizarea unui astfel de protest pentru susţinerea finalizării lucrărilor la primul tronson al pârtiei de pe Rarău.
„Dacă pierdem acest proces, pierdem totul. Am luat această iniţiativă pentru că am considerat că pârtia este o urgenţă pentru Câmpulung Moldovenesc. Am pierdut Montana, filatura, fabrica de modă, iar acum micii gospodari nu mai reuşesc să-şi vândă laptele şi animalele. Din acest motiv pârtia reprezintă un lucru deosebit de important pentru municipiu, dar şi pentru celelalte comune învecinate. Mai mult, legat de procesul care va avea loc pe data de 9 februarie, consider, şi considerăm, că nu au fost luate în discuţie toate probele pe care primăria le-a adus. Sperăm ca în al doisprezecelea ceas să fie luate în calcul toate punctele de vedere şi toate documentele depuse la dosar, pentru a da o şansă la dezvoltare nu numai oraşului şi comunelor învecinate, ci şi întregului judeţ”, a spus Paziuc. Acesta a subliniat, la rândul său, că finalizarea pârtiei de schi va crea numeroase locuri de muncă şi ar contribui la dezvoltarea turismului în această zonă a judeţului.
Primul tronson al pârtiei de schi de pe Rarău va avea o lungime de 2,8 kilometri, iar lăţimea variază de la 30 de metri, în zona de plecare, la 80 de metri, în zona sosirii. Panta medie a acestui tronson este de 16,6%, încadrându-se într-o pârtie de categorie uşoară spre medie. În cadrul proiectului a fost construită şi o instalaţie de transport pe cablu de tip telegondolă, care este deja finalizată şi care are o capacitate de transport de 1.008 persoane/oră.