Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 feb 2016 - Anul XXI, nr. 26 (6139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Efectul crizei lemnului

Protestul paşnic al forestierilor suceveni a degenerat într-o luptă corp la corp cu forţele de ordine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un protest care a început paşnic, bine organizat, s-a transformat într-o confruntare de proporţii, cu lupte corp la corp între protestatari şi forţele de ordine, cu o instituţie publică ţinută sub asediu, în plină zi, cu maşini mutate ca nişte jucării de ici-colo de oameni furioşi.

Protestul forestierilor suceveni nemulţumiţi de preţurile şi condiţiile de valorificare a masei lemnoase impuse de  Regia Naţională a Pădurilor, în baza unei hotărâri de Guvern, a început ieri dimineaţă, la ora 10.00.

Aproximativ 800 de agenţi economici şi angajaţi din industria masei lemnoase din judeţul Suceava au ocupat o bandă de pe principala arteră de circulaţie a Sucevei, mărşăluind pe traseul cuprins între Agenția de Protecție a Mediului (Metro), Direcția Silvică Suceava, Prefectura Suceava şi retur.

Pentru că agenţii economici mici şi mijlocii consideră că ceea ce se întâmplă va duce la falimentarea lor, protestatarii din fruntea coloanei au purtat pe braţe un sicriu pe care scria „Falimentu forestier industria lemnului”, în vreme ce imediat după ei venea taraful de ţigani de la Mironu, care cânta muzică de înmormântare.

„Înmormântarea” activităţii de exploatare şi prelucrare a masei lemnoase – mesajul pe care organizatorii au vrut să îl transmită prin acest marş de protest, a atras pe traseu sute şi sute de curioşi, care se adunau pe stradă, pe la geamuri şi balcoane, mulţi cu telefoanele în mână, pozând şi filmând ciudatul „cortegiu”.

Pe traseu, protestatarii au tot strigat mesaje precum „Hoţii!”, „Jos Mafia!”, „Vrem să muncim, nu să fugim!”, în vreme ce pancartele purtate de ei incriminau Romsilva şi conducerea acesteia: „Corupţia distruge pădurile”, „Romsilva=Mafia”, „Romsilva – dictatura hoţilor”.

Alte mesaje afişate de protestatari pe pancarte au făcut referire directă la ceea ce îi nemulţumeşte pe agenţii economici, adică noul Regulament de valorificare a masei lemnoase: „Carburantul se ieftineşte, coaja voastră se scumpeşte”„Jos HG 927/2015!”, „Anulaţi licitaţia până la stabilirea noilor preţuri!”, „Pădurea nu se vinde la loz în plic!”.  

 

Protestul forestierilor a paralizat temporar traficul rutier pe străzile Sucevei

Prezenţa pe străzi a numerosului grup de protestatari nu avea cum să treacă neremarcată, mai ales de cei care se aflau în trafic, pentru că, chiar de forestierii au fost disciplinaţi şi nu au ocupat decât o bandă de circulaţie, efectul a fost resimţit inclusiv de cei care veneau din sensul opus.

Aşa se face că, pe durata deplasării lor prin oraş, traficul rutier a fost paralizat temporar în mai multe zone.

Blocarea circulaţiei pe bulevardul principal a fost resimţită puternic mai ales atunci când, în zona cuprinsă între staţia Bancă şi Parcul Central, circulaţia rutieră a fost oprită total timp de aproximativ 10 minute, timp în care coloana de protestatari a virat spre Prefectură.

 

„Mai avem pregătite şi o mie de utilaje cu care să venim să protestăm”

Manifestările de protest din faţa Palatului Administrativ au durat destul de puţin – aproximativ 20 de minute, timp în care manifestanţii, printre hulituri, au scandat din nou lozinci precum „Hoţii!”, „Corupţii!” şi „Jos Mafia!”.

O delegaţie a protestatarilor a fost primită de reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Constantin Harasim, căruia forestierii i-au prezentat lista cu revendicările lor, primind asigurări din partea acestuia că nemulţumirile lor vor ajunge pe masa de lucru a guvernanţilor.

„Astăzi continuăm şirul de proteste început din momentul în care RNP, ca să se răzbune pe firmele de exploatare, industrie şi forestieri, a crescut nejustificat preţurile şi ne obligă să cumpărăm coaja la preţ de lemn de lucru, în condiţiile în care din coajă nu se obţine mobilă, dar şi la condiţii contractuale infernale, imposibil de respectat. Nu înţelegem de unde atâta ură şi înverşunare pe forestieri, în condiţiile în care fiecare, prin afacerea sa, aduce profit şi plăteşte taxe şi impozite. Astăzi ne aflăm aici cu aproape o mie de oameni. Dacă problemele nu se rezolvă mai avem pregătite şi o mie de utilaje cu care să venim să protestăm. Oamenii sunt hotărâţi să meargă până la capăt. Vrem transparenţă în valorificarea masei lemnoase, vrem lista de partizi, să vedem preţurile, să exploatăm masă lemnoasă pentru a da de lucru oamenilor. În continuare masa lemnoasă trebuie să se liciteze prin strigare, licitarea în plic fiind o măsură de pedepsire a agenţilor economici. Riscul este ca unii să cumpere foarte mult şi alţii nimic. Este o loterie, un fel de loz în plic”, a declarat Ciprian Muscă, vicepreşedintele Asociaţiei Forestiere Bucovina.

 

„Să nu se supere când le-or sări creierii pe ţapinele noastre!”

Organizatorii manifestării de ieri, care a avut loc la mai puţin de o săptămână după un alt protest de amploare, în Capitală, cu aproape 5.000 de forestieri, consideră că „Romsilva şi-a greşit adversarul, cei afectaţi de măsurile luate nu sunt doar cei de aici, ci familii întregi de forestieri, pentru care pădurea înseamnă nu doar un loc de muncă, ci un mod de trai. Suntem o comunitate strâns dependentă de pădure, de aceea masa lemnoasă trebuie valorificată comunităţilor locale”.

Unul dintre protestatari, un agent economic din Slatina, Vornicu Lazăr, care are în subordine 46 de angajaţi, spune că le-a „ajuns cuţitul la os”: „Nu se mai poate continua aşa, nu putem funcţiona cu asemenea preţuri. Oamenii au datorii la bănci, nu au după ce bea apă, iar lemnul e baza economiei în comunităţile noastre. Nu avem ce lucra din 15 decembrie!”

Mult mai radical s-a arătat un fost muncitor forestier, Florin Dascălu, devenit între timp patron: „20 de ani am lucrat cu ţapina în pădure, am stat în zăpadă şi în noroi să scoatem lemnul din pădure. Mai grea muncă e în pădure decât la puşcărie – noi până acum am fost paşnici, dar dacă nu înţelege nimeni să nu se supere când le-or sări creierii pe ţapinele noastre!”

Acesta susţine că, pentru a putea rezista pe piaţă, a fost nevoit să se împrumute în bănci, să cumpere utilaje, iar dacă nu are garanţia unui preţ stabil, accesibil, la masa lemnoasă, nu are siguranţa zilei de mâine, nu ştie dacă are ce pune pe masă şi dacă nu rămâne fără casă.

După discuţiile cu prefectul Sucevei, forestierii au plecat pe acelaşi traseu pe unde au venit, doar că în sens invers. Conform programului autorizat, 50 dintre ei urmau să rămână în faţa sediului Direcţiei Silvice Suceava, să îl picheteze până la ora 16.00.

 

Contre dure între jandarmi, poliţişti şi forestieri, în curtea Direcţiei Silvice Suceava

Dacă prima parte a protestului s-a desfăşurat fără incidente, blocarea traficului rutier fiind singurul neajuns produs în municipiul reşedinţă de judeţ, partea finală s-a transformat într-o confruntare cu forţele de ordine, cu maşini mutate din loc de oameni furioşi, cu huiduieli şi cu pancarte folosite pe post de bâte.

Nebunia s-a declanşat în momentul în care programul paşnicei manifestări publice a fost schimbat dintr-o dată, iar cei aproximativ 800 de protestatari au vrut să intre în curtea Direcţiei Silvice Suceava.

Autorizaţia de protest prevedea ca doar un grup de 50 de protestatari să picheteze sediul silvicultorilor suceveni, pentru ei fiind amenajat un loc special pe o laterală a curţii, înainte de poarta de acces în curtea instituţiei. Drept urmare, forţele de ordine s-au aşezat în dreptul intrării în instituţie, formând un zid uman care a fost spart de numeroşii protestatari, care s-au împins în ei ca un berbec de asediu.

Contrele dintre protestatari şi forţele de ordine au durat cam un sfert de oră, timp în care forestierii, nervoşi, au încercat să tot spargă barajul uman făcut de jandarmi şi poliţişti, care au blocat parţial accesul în curte cu un camion al Jandarmeriei. Supăraţi că maşinile parcate la intrare le stau în cale, aceştia le-au împins de ici-colo, ca pe nişte jucării, fără să ţină cont de faptul că riscau să facă rău altora din jurul lor. De altfel, unul dintre cameramanii care filmau desfăşurarea evenimentelor a fost la un pas de a fi strivit între două maşini împinse de protestatarii furioşi, care, în cele din urmă, au ocupat întreaga curte a Direcţiei Silvice, huiduind silvicultorii care intrau sau ieşeau din clădire, în jurul căreia forţele de ordine au format un nou cordon de protecţie.

În cele din urmă, masele de protestatari s-au mai liniştit după ce o delegaţie a lor a discutat cu şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, iar reprezentanţii lor au anunţat că a fost anulată licitaţia programată pentru zilele de 8-9 februarie şi că va fi făcută alta după ce Guvernul va veni cu noi reglementări privind tarifele de pornire a licitaţiilor şi modalitatea de desfăşurare a acestora.

 

Sancţiuni pentru organizatori şi posibile amenzi pentru protestatari

Maiorul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al  Jandarmeriei Suceava, a arătat că protestatarii nu au respectat ceea ce liderii lor au solicitat atunci când li s-a dat autorizaţia pentru protest, în primă fază numărul de persoane care trebuiau să ajungă la Direcţia Silvică, iar de aici lucrurile au degenerat.

„Nu au respectat perimetrul în care trebuiau să se adune şi au forţat intrarea în curtea instituţiei. Jandarmii s-au reorganizat şi au format un cordon, oprind intrarea persoanelor care se manifestau violent în instituţie”, a spus reprezentantul Jandarmeriei Suceava.

În mod cert, organizatorii protestului vor fi sancţionaţi.

“Li s-a pus în vedere organizatorilor că vor fi sancţionaţi în baza Legii 60/1991, privind organizarea şi adunarea adunărilor publice, pentru nerespectarea traseului de deplasare şi a locului şi perimetrului destinat adunării publice”, a explicat Bogdan Cornaci. Reprezentantul Jandarmeriei a mai spus că vor fi analizate şi imaginile video cu persoanele care au fost recalcitrante, urmând a se analiza dacă se impune şi amendarea acestora.

 

Criza lemnului – precizări din partea Direcţiei Silvice Suceava

În replică la cele petrecute ieri, Direcţia Silvică Suceava şi-a exprimat „surprinderea şi regretul faţă de iniţiativa conducerii Asociaţiei Forestiere Bucovina de a organiza, la Suceava, manifestări de protest în legătură cu situaţia generată de blocarea licitaţiilor de masă lemnoasă de către agenţii economici din sectorul forestier”.

„Majorarea preţului este o falsă problemă, pentru că preţul de pornire de anul acesta este egal cu preţul de pornire de anul trecut – 158 lei/mc. Este vorba fie de o lipsă de informare din partea liderilor manifestanţilor, fie de o manipulare a forestierilor suceveni”, a spus directorul instituţiei, Sorin Ciobanu, care a precizat că licitaţia programată pentru zilele de 8-9 februarie a fost anulată de vineri, imediat după ce a apărut comunicatul Guvernului referitor la schimbările care se doresc a fi făcute, nu la presiunea protestatarilor.

„Condiţiile de organizare a licitaţiilor nu le facem noi, ci s-au stabilit la Bucureşti. Inclusiv taxarea cojii copacilor este conform prevederilor hotărârii de guvern. Chiar şi aşa, preţul este unul mic, de 2 lei/metrul cub, iar volumul de coajă la masa lemnoasă valorificată are o pondere redusă. Coaja este folosită ca biomasă, la producerea de energie termică şi electrică, de pe care firmele mai primesc şi certificate verzi, care însemnă tot bani. Este normal ca şi coaja să aibă o valoare”, a adăugat şeful Direcţiei Silvice Suceava, care şi-a manifestat disponibilitatea pentru desfăşurarea licitaţiilor şi în sistem deschis, cu strigare, dacă agenţii economici consideră că le este mai bine aşa, decât cu oferte în plic, ca la majoritatea licitaţiilor publice. Mai mult, hotărârea de guvern care este sursa nemulţumirilor forestierilor a fost atacată în Contencios Administrativ chiar de silvicultori, care au sesizat şi înainte de adoptarea sa o serie de prevederi problematice.

„Ne exprimăm speranţa că raţiunea, realismul şi spiritul de dialog vor prevala asupra orgoliilor, dorinţei de manipulare şi intereselor obscure. Aceasta ar fi în avantajul tuturor şi nu în ultimul rând în beneficiul pădurii, sursă de existenţă pentru mulţi dintre suceveni”, a adăugat conducerea DS Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestul paşnic al forestierilor suceveni a degenerat într-o luptă corp la corp cu forţele de ordine.
 Vizualizări articol: 5084 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Protestul paşnic al forestierilor suceveni a degenerat într-o luptă corp la corp cu forţele de ordine4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum adica amenzi pentru ce? trimis de
( 2 feb 2016, 11:16:47
Nu am absolut nimic cu oamenii care au 7 ani de-acasa si stiu ce inseamna un protest. Mijloacele de a protesta sunt infinite, dar de la protest pasnic si pana la a muta proprietatea altuia ca ti se pare tie ca n-ai loc...e cam lunga calea. Unii dintre ei oricum au supararile in alta parte, nu mai pot fura lemnul asa cum o faceau odata, la discretie. Asta enerveaza foarte rau.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Concentrat de legume fără conservanți Dacă a devenit o obișnuință folosirea cubulețelor de concentrat la pregătirea oricărei ciorbe sau în sosuri, dar ne dorim să evităm grămada de chimicale cu care multe dintre aceste produse sunt ”îmbogățite”, putem recurge la... Citeşte