Nouă instituţii de învăţământ din judeţ sunt propuse spre desfiinţare începând cu anul şcolar 2016-2017, ca urmare a scăderii numărului de elevi.
Este vorba despre opt şcoli şi o grădiniţă din mediul rural, toate cu un efectiv mic de elevi.
În comuna Vadu Moldovei sunt propuse spre desfiinţare trei unităţi: Şcoala Primară Dumbrăviţa (unde funcţionează o clasă cu 13 elevi), Şcoala Primară Ciumuleşti (unde studiază 14 elevi) şi Şcoala Primară Movileni (13 elevi).
Primarul din Vadu Moldovei, Maricel Iacob, a precizat că „nu sunt copii în comună, mulţi dintre ei fiind plecaţi cu părinţii în străinătate. Au fost ani în care în comună am avut peste 600 de elevi şi preşcolari, iar acum sunt puţin peste 300. Şcolile care se vor închide sunt în clădiri individuale, însă nu au autorizaţie de funcţionare, nu au apă curentă”. Cât despre transportul copiilor la şcoală, edilul comunei ne-a declarat că va fi asigurat cu două microbuze pentru elevi.
În comuna Broşteni este propusă spre desfiinţare Şcoala Primară Cotârgaşi, care funcţionează în acest an şcolar cu o singură clasă cu 12 elevi.
La Horodniceni, Şcoala Primară Nr. 2 Brădăţel, unde învaţă 16 elevi, nu va mai funcţiona din toamnă, la fel şi Şcoala Primară Lunca, Zamostea, unde este o clasă cu şase elevi.
În Dolhasca sunt în vizor Şcoala Primară Valea Poienii (12 elevi) şi Grădiniţa cu Program Normal Sândeni (11 elevi). Propusă pentru desfiinţare este şi Şcoala Primară Pădureni, Siret (care funcţionează în acest an şcolar cu o clasă cu 13 elevi).
„Având în vedere scăderea cifrei de şcolarizare sub limita prevăzută de lege în anumite şcoli/structuri din judeţ, majoritatea cu învăţământ simultan, Consiliile Locale ale Unităţilor Administrativ Teritoriale aferente au solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava ca în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017 să fie propusă desfiinţarea şcolilor menţionate”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava.
În anul şcolar 2015-2016, la nivelul judeţului funcţionează 794 de unităţi şcolare (178 în mediu urban şi 516 în mediu rural), dintre care 217 au personalitate juridică.
170 de unităţi şcolare au dispărut de pe harta judeţului în ultimii şase ani
Din cauza scăderii numărului de elevi, an de an, zeci unităţi de învăţământ dispar de pe harta şcolară a judeţului. În toamna lui 2015, 25 de unităţi au fost închise, deşi Inspectoratul Şcolar estimase închiderea a 12.
De altfel, din 2009 şi până în prezent, în judeţul Suceava s-a pus lacătul pe 170 de unităţi şcolare - şcoli primare, gimnaziale sau grădiniţe, marea majoritate din sate mici.
Cele mai multe şcoli au ieşit din circuit în anul 2010-2011, când din statistici au dispărut patru şcoli generale, 38 de şcoli primare şi 15 grădiniţe.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, în prezent, 51 de unităţi de învăţământ din judeţ au mai puţin de 20 de elevi.