Consiliul Judeţean Suceava nu poate lua nici o decizie în privinţa depozitului ecologic de deşeuri de la Pojorâta. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, că aşteaptă motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj, care a admis recursul înaintat de localnici din Valea Putnei şi Mestecăniş şi a dispus anularea Hotărârii de Consiliu Local nr. 64 emisă în 9 august 2010 de deliberativul comunei Pojorâta, hotărâre prin care 9 hectare de teren au fost trecute în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava. Pe acest teren, Consiliul Judeţean Suceava, în asociere cu toate celelalte localităţi din judeţ, a construit depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş, cu finanţare de la Uniunea Europeană. ”Este greu de făcut astăzi o predicţie pentru ce se va întâmpla cu acest proiect. Noi suntem pregătiţi din punct de vedere juridic să mergem mai departe cu lucrările, care sunt executate în proporţie de 90%. Vom vedea motivaţia judecătorilor şi vom decide ce este de făcut”, a declarat Nechifor.
Preşedintele CJ a amintit că el a declarat în mai multe rânduri că locaţia depozitului de pe Mestecăniş este una ”prost aleasă” din punct de vedere al ”impactului vizual deranjant”.
”Geografic, nu era altă variantă, dar poate ar fi trebuit stabilită locaţia mai departe, pentru a limita impactul vizual”, a afirmat Cătălin Nechifor. El a precizat că în ceea ce priveşte protecţia mediului, aceasta este asigurată şi că, în 2009, când a început efectiv proiectul, ”am fost asiguraţi că investiţia de la Pojorâta respectă legislaţia de mediu”.
Restituirea banilor din SMID ar însemna o povară de aproape 60 de milioane de euro pentru judeţ
În cazul în care administraţia judeţeană ar fi pusă în situaţia de a restitui banii pentru proiect, aceasta ar fi o povară serioasă pe umerii sucevenilor. Bugetul CJ din acest an este de 350 de milioane de lei, iar suma care ar fi de restituit se ridică la aproape 60 de milioane de euro.
Amenajarea unui depozit de deşeuri pe Mestecăniş, chiar şi ecologic, a fost extrem de controversată, cu reacţii nu doar din partea localnicilor, ci şi a organizaţiilor de mediu.
Depozitul face parte din proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Suceava, pentru deservirea localităţilor din zona de munte. Valoarea totală a proiectului SMID este de 51,761 de milioane de euro şi vizează închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme din Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, amenajarea a 1.250 de puncte de colectare şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului şi Vatra Dornei. La acestea se adaugă şi construcţia unei staţii de sortare la Moara, care va fi recepţionată în câteva zile, furnizarea unei unităţi de compostare individuale în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor.
( 2 feb 2016, 20:16:01
Gurile rele spun ca va fi angajata o firma renumita de avocati care sa faca treaba juristilor de la CJ Suceava.
Binenteles, respectiva firma va fi bine platita din banii statului. Speram ca DNA-ul sa fie pe faza, poate mai pescuiesc ceva.