Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucovina Suceava, general de brigadă Ioan Burlui, i-a înmânat, ieri, preotului paroh Gavril Puiu Florea, din comuna Cornu Luncii, o ”Diplomă de recunoştinţă” pentru implicarea acestuia în intervenţiile de stingere a incendiilor nu doar în comunitatea pe care o păstoreşte, ci şi în comunele din jur. ”Este remarcabil că o parohie reuşeşte să aibă o maşină de intervenţii şi oameni pregătiţi pentru asta. Părintelui paroh i se potriveşte foarte bine proverbul românesc <Omul sfinţeşte locul>. Aş vrea să amintesc aici că multe au fost intervenţiile la care a participat părintele Florea”, a declarat generalul Burlui. Ceremonia a avut loc în cadrul şedinţei de bilanţ a activităţii din anul 2015 a ISU Suceava.
Preotul Florea este unul dintre cei zece laureaţi ai ediţiei din 2012 a Galei Top 10 Suceveni, organizată de cotidianul Monitorul de Suceava, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Conacul Domnesc şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Părintele şi-a vândut tractorul personal şi cu banii strânşi a cumpărat din Franţa o maşină de pompieri, pe care, cu sprijinul ISU Suceava, a reuşit să o doteze complet.
A găsit prin sat mai mulţi voluntari care să-l ajute la intervenţii şi a procurat şi echipamente.
A intervenit până acum la 13 incendii, iar tot satul e mândru acum de preotul lor pompier.
În şase ani, activitatea ISU Suceava a crescut cu 590%, iar numărul de angajaţi cu 11%
În curtea gospodăriei sale preotul a amenajat o sursă de apă pentru ca la un incendiu mai puternic să nu fie nevoit să meargă să „facă plinul” până la râul Moldova şi să piardă astfel minute preţioase, care pot face diferenţa în cazul vreunei nenorociri.
Când nu merge cu maşina la incendii, îi ajută pe oamenii din sat la curăţat o fântână, la turnat temelii la case, chiar la udat florile din comună. Orice intervenţie cu maşina de pompieri este făcută de preot voluntar, fără bani.
Pentru ISU Suceava, voluntariatul este o componentă extrem de importantă. Potrivit situaţiei statistice prezentate ieri de generalul Burlui, numărul de intervenţii ale ISU a crescut din 2009 până la sfârşitul anului 2015 cu 590%, în timp ce numărul de angajaţi a fost majorat doar cu 11%.
Astfel, în anul 2015 militarii de la ISU au avut 10.461 de ieşiri la intervenţie, dintre care 10.259 pentru situaţii de urgenţă, ceea ce înseamnă o medie de 28,11 intervenţii pe zi. Dintre acestea, 69,57% au fost cazuri de urgenţă asistate de SMURD. În 24 de situaţii ISU s-a confruntat cu alarme false, una dintre acestea fiind şi semnalarea unui avion prăbuşit la Voitinel, acţiune în care au fost implicate 150 de persoane şi 35 de maşini.