Arheologul expert dr. Ion Mareş, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, a întocmit, în calitate de responsabil ştiinţific al şantierului, „Raportul arheologic referitor la săpăturile arheologice preventive, efectuate în perioada martie-mai 2015 la Biserica Sf. Simion (Turnu Roşu) din Suceava”, raport pe care l-a încheiat cu câteva concluzii.
Aşa cum subliniază dr. Ion Mareş, „cea mai importantă descoperire este o monedă de cupru, un groş datat 1400-1409, de la Alexandru cel Bun, domnul Moldovei (1400-1432)”, monedă care a fost găsită într-unul din cele 132 de mormintele decopertate (mormânt care datează din prima jumătate a sec. al XV-lea).
Raportul semnalează faptul că „anterior folosirii locului ca necropolă au existat depuneri de locuire din secolele al XV-lea şi al XVI-lea”, menţionând totodată faptul că „între morminte au fost descoperite două gropi menajere din secolul al XVIII-lea, care au deranjat înhumările”, gropi în care au fost găsite „materiale ceramice şi oase de animale”.
Cu prilejul săpăturilor efectuate „au fost dezvelite două vetre cu gardină de lut, folosite la preparatul hranei”.
Alte piese arheologice descoperite, în afara monedei deja menţionate, sunt câteva monede (accea - între care una din argint şi câteva perforate) din Imperiul Otoman, din sec. XVI-XVII, câţiva groşi din perioada domniei lui Jan Cazimir (1648-1668), ultimul conducător al uniunii polono-lituaniene, o monedă de 3 kreuzer, din anul 1703 (Imperiul Romano-German), dar şi un şiling suedez (fals de epocă), din perioada domniei reginei Christina (sec. XVII).
Într-un mormânt de copil (fetiţă) s-a găsit o pereche de cercei de argint, un fir de aur a fost descoperit într-un mormânt de adolescent, iar din mormântul unui adult au fost scoase la iveală câteva resturi de lemn de sicriu, cuie de fier, ornamente din foiţă de argint de pe capacul sicriului, precum şi un cercel de cupru.
Aşa cum se menţionează în raport, cercetarea arheologică preventivă s-a efectuat în baza Autorizaţiei 68/07.04.2015, emisă de Ministerul Culturii, Direcţia Generală Juridică şi Patrimoniu Cultural, în contextul derulării proiectului „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de secol XVI şi XVII aflate în patrimoniul naţional şi cunoscute sub numele de turnul clopotniţă şi biserica Sf. Simion din Suceava”.