Aleşii locali suceveni au aprobat ieri, după aproape două ore de discuţii aprinse, cel mai mare buget pe care l-a avut până acum municipiul reşedinţă de judeţ – venituri de 382,246 milioane de lei şi cheltuieli de 382,363 milioane de lei (85 de milioane de euro).
Din aceşti bani, pentru cheltuielile de funcţionare sunt repartizați 260.312.756 lei, iar pentru cele de dezvoltare 121.933.255 lei.
„În procente, repartizarea sa este de 68,11% la funcţionare şi 31,89% la dezvoltare. Am dorit să facem un buget al dezvoltării, precum cel de anul trecut, când s-au făcut numeroase lucrări bune în oraş şi dorim să se facă şi în acest an”, a afirmat primarul Ion Lungu, care a precizat că aprobarea cât mai rapidă a bugetului permite demararea procedurilor de licitaţii, care sunt greoaie şi necesită mult timp până când se ajunge la semnarea contractelor, mai ales dacă intervin şi contestaţii, cum adeseori se practică.
Comparativ cu bugetul iniţial al anului 2015, cel de anul acesta este cu 7,3% mai mare, dar comparativ cu cel final, este doar cu 0,52% mai mare.
„Vom face tot ce putem să executăm cât mai mult din el, mai ales că noul Cod Fiscal impune ca din acest an să se încaseze mai întâi amenzile şi apoi taxele şi impozitele locale, iar noi avem peste 100 de miliarde de lei vechi amenzi restante de încasat”, a explicat edilul sucevean, care, la fundamentarea proiectului de buget, a luat în considerare şi numeroasele amendamente făcute de consilierii locali de la toate partidele reprezentate în deliberativul sucevean.
La fel ca şi anii anteriori, „Învăţământul” beneficiază de cele mai mari sume alocate, cheltuielile la acest capitol reprezentând 28,26% din buget, urmat de „Locuinţe, serviciile şi dezvoltarea publică”, cu 15,99%, „Transporturi, întreţinere şi reparaţii străzi” cu 13,49%, „Combustibil şi energie”, unde sunt incluse şi subvenţiile pentru energia termică asigurată populaţiei - 12,08% din buget.
Capitolul „Cultură, recreere şi religie” beneficiază de cea mai mare pondere alocată până acum din bugetul Sucevei – 8,09%, urmat de „Protecţia mediului” cu 6,65%, „Asigurările şi asistenţa socială” - 4,49%, „Autorităţi executive” - 3,3%; „Ordinea publică şi siguranţa naţională” - 2,06%; „Datoria publică” - 1,74%; „Servicii publice de evidenţă a persoanelor” - 1,58%; „Sănătate” - 1,51% şi „Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă” -0,31%.
Principalele investiţii programate în 2016
Un proiect cu mare impact în privinţa modului în care se circulă în municipiul Suceava este cel de demarare a mini-rutei ocolitoare a Sucevei, de evitare a zonei comerciale de pe Calea Unirii şi a cartierului Burdujeni, pentru maşinile care merg sau vin dinspre Botoşani, prin amenajarea unor căi de acces pe lângă Termica, care să lege centrul Sucevei de oraşul Salcea.
Proiectul iniţial, pentru care erau prevăzuţi 4,5 milioane de lei, pentru amenajarea căilor de acces şi a unor extinderi a lateralelor podului de la Bazar, pentru crearea unor benzi suplimentare de circulaţie, a fost modificat în şedinţa de ieri, prin suplimentarea sumei alocate, care a ajuns la 4,9 milioane de lei, dar şi prin introducerea unui pod suplimentar peste apa Sucevei, în zona fostei gropi de gunoi, precum şi a trei căi de acces dinspre oraş, de pe strada Mirăuţi, de pe strada Apeductului şi de pe strada pe care se află fabrica Denis. Podul, care reprezintă singur o investiţie de cel puţin 5 milioane de euro, ar urma să fie finanţat pe o perioadă de 4-5 ani, cât va dura şi realizarea sa efectivă.
O altă investiţie majoră care va fi demarată anul acesta este cea a Sălii Polivalente, de 5.000 de locuri, dar şi cea de amenajare a unei zone de agrement la baza Dealului Tătăraşi, în zona lacurilor, pentru care finanţarea este deja asigurată, printr-un credit de 10 milioane de lei, aprobat spre finele anului trecut, în condiţii avantajoase.
Lista de investiţii pentru 2016 cuprinde şi o continuare a lucrărilor de modernizare a zonei centrale a municipiului, până la magazinul Bucovina, modernizarea iluminatului public în întreg municipiul, prin înlocuirea actualelor corpuri de iluminat cu lămpi led, mult mai economice şi mai performante, finanţarea fiind asigurată în principal din fonduri elveţiene, ca şi la proiectul de dotare a parcului auto al Primăriei Suceava cu autovehicule electrice, inclusiv autoutilitare pentru lucrările necesare de întreţinere a domeniului public, completat cu realizarea unei infrastructuri de încărcare a maşinilor electrice, la nivelul întregului oraş.
Un sprijin important, de 3 milioane de lei, va fi acordat Spitalului Judeţean Suceava, pentru modernizarea secţiei de primire a urgenţelor (UPU), în vreme ce pentru dotarea Bazarului cu sisteme moderne de stingere şi prevenire a incendiilor sunt alocaţi 2 milioane de lei.
Sume consistente sunt alocate şi pentru amenajarea a patru terenuri de sport moderne la unităţile şcolare din municipiu (din care unul la Şcoala Gimnazială Nr. 8, iar celălalt la Şcoala Gimnazială Nr. 10), pentru extinderea reţelelor de iluminat public, energie electrică şi amenajarea de căi de acces rutiere în cartierul Europa, de pe Dealul Tătăraşi, pentru modernizarea Pieţei Burdujeni şi dotarea cu sistem de încălzire a Pieţei Centrale, dar şi pentru reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare.
Numeroase proiecte de investiţii vizează şcolile şi liceele din municipiu (mansardare Şcoala Nr. 10, reabilitare acoperiș Şcoala Nr. 11 “Miron Costin”, mansardare clădire Şcoala Gimnazială Nr. 8; mansardare școală și sală sport Şcoala Gimnazială Nr. 1; reabilitare acoperiș Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, Centru de informare – documentare și corp de laboratoare la Colegiul Național “Petru Rareș“; Sală de gimnastică la Colegiul Național de Informatică “Spiru Haret”), dar şi transportul public local, pentru care sunt alocate fonduri pentru achiziţia a cinci microbuze de genul celor care circulă deja în oraş de anul trecut sau a două unor autobuze de dimensiuni medii, cu care să fie suplimentat parcul auto al TPL.
Amenajarea unei sere a municipalităţii, care să producă an de an florile necesare înfrumuseţării spaţiilor verzi din oraş, este o altă investiţie care va fi demarată anul acesta şi continuată anii viitori.
Start pentru un parc industrial al Sucevei
Un proiect cu impact social foarte mare, care va fi pornit tot anul acesta, este cel de realizare a studiului de fezabilitate pentru crearea unui parc industrial al Sucevei, în zona Termica, unde sunt mari suprafeţe de teren fără construcţii, iar toate utilităţile necesare sunt aproape. Solicitarea de alocare a sumei de 50.000 de lei a venit din partea consilierilor PSD, care s-au arătat mulţumiţi de faptul că celelalte amendamente propuse de ei se regăsesc deja în proiectul de buget, dar au remarcat faptul că principala problemă a sucevenilor care nu este atinsă în proiectul de buget este cea a lipsei locurilor de muncă.