Suspectul principal din complicatul caz de omor petrecut în luna mai a anului 2014 la Milişăuţi, când o bătrână în vârstă de 70 de ani a fost ucisă în propria casă în scop de jaf, a contestat pentru a doua oară cu succes perioada prea lungă de urmărire penală împotriva sa, Tribunalul Suceava stabilind ieri ca procurorul criminalist care se ocupă de dosar să finalizeze perioada de urmărire penală în termen de trei luni de zile. Acest termen vine după ce, un prim termen de soluţionare a urmăririi penale, de şase luni de zile, a expirat fără ca anchetatorii să dea un verdict în ceea ce-l priveşte pe inculpatul faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală de mai bine de un an şi jumătate.
O moarte cumplită şi o anchetă foarte complicată
În mai 2014, Garofina Moţoc, o femeie în vârstă de 70 de ani, care locuia singură într-o casă din Milişăuţi şi se deplasa cu greutate, având o pareză pe partea stângă, a fost găsită decedată în locuinţă, având multiple leziuni produse prin violenţă. Cadavrul bătrânei a fost descoperit abia pe 22 mai, la cinci zile de la deces, după cum s-a stabilit în urma necropsiei. Bătrâna a fost ucisă în bătaie, mai mult, fiind descoperite şi indicii ale unei agresiuni sexuale.
Anchetatorii, judiciarişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au ajuns, după câteva zile de cercetări, la Vasile Mădălin Paşcu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, cu domiciliul în Mureş, dar care stătea la Arbore, şi la Vasile Vlăduţ P., de 15 ani, din Arbore. Cei doi tineri de etnie romă au fost identificaţi şi probaţi ca autori de furturi, inclusiv la Milişăuţi, astfel că au fost puşi în capul listei de suspecţi.
La scurt timp, Vasile Mădălin Paşcu a fost pus sub acuzare pentru infracţiunea de omor şi a fost arestat preventiv.
Vasile Mădălin Paşcu a fost arestat preventiv, la solicitarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pe 25 mai. Mandatul de arestare preventivă i-a fost prelungit de două ori. Pe 6 august 2014, chiar procurorul a solicitat înlocuirea stării de arest preventiv cu cea a controlului judiciar, tocmai din cauza lipsei indiciilor clare de comitere a faptei. Tribunalul Suceava a admis propunerea, ba mai mult, a dispus ca suspectul să fie cercetat în stare de libertate, fără nici o măsură restrictivă.
Inculpatul aşteaptă să fie declarat nevinovat pentru a solicita despăgubiri
Pus în libertate după mai bine de două luni de arest preventiv, Vasile Mădălin Paşcu a rămas principalul suspect de omor, urmărirea penală împotriva sa fiind continuată. Timpul a trecut, însă în dosar nu au apărut elemente noi. Paşcu nu a fost nici trimis în judecată şi nici absolvit de vină. De asemenea, nu a fost identificat şi reţinut vreun alt suspect.
Pe acest fond, avocatul Tudor Sălăgean, care îl reprezintă pe inculpat, a contestat la Tribunalul Suceava durata prea îndelungată a procesului penal. Argumentul principal al acestuia a fost că probatoriul a fost epuizat, iar ancheta nu a adus nimic nou de luni de zile. În aceste condiţii, a cerut scoaterea de sub urmărire penală a lui Paşcu.
Până acum, pe parcursul anchetei, s-au efectuat trei expertize genetice, iar Paşcu a fost testat la poligraf atât la Botoşani, cât şi la Bucureşti. Tribunalul Suceava i-a dat dreptate avocatului şi a constatat că „realităţile procesuale şi procedurale ale cauzei nu justifică prelungirea perioadei de urmărire penală”.
De după gratii (unde se află în urma unor condamnări pentru furturi), prin avocat, Vasile Mădălin Paşcu se declară nevinovat şi consideră că s-a dorit găsirea unui ţap ispăşitor.
Avocatul său a declarat, pentru Monitorul de Suceava, că imediat ce procesul penal se va încheia, va deschide o acţiune în care clientul său va solicita despăgubiri pentru perioada în care a fost arestat preventiv nevinovat şi pentru perioada în care a fost urmărit penal nejustificat, după ce probatoriul a indicat clar că nu el este autorul faptei. Acesta a mai spus că va face plângere la Inspecţia Judiciară împotriva procurorului de caz, pentru prelungirea nejustificată a duratei urmăririi penale.
Anchetatorii mai aşteaptă un rezultat ADN
De cealaltă parte, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a invocat că mai aşteaptă un rezultat ADN, iar acesta încă nu a sosit. Cum procurorul este suveran în această fază a anchetei, judecătorii au stabilit că acesta mai are dreptul la încă o perioadă de trei luni pentru a da verdictul faţă de Vasile Mădălin Paşcu. Cazul rămâne unul foarte interesant, iar dacă nu a comis omorul ori nu va putea fi probat, Vasile Mădălin Paşcu are şanse reale de a se alege cu despăgubiri importante.
(28 ian 2016, 11:34:14